SUNGAI PETANI: "Separuh daripada hati saya dikebumi bersama jasad adik Mohd Afiq Ikmal hari ini...".
Demikian luahan penderma hati pertama negara, Wan Hafizam Wan Ismail, 45, yang turut menghadiri pengebumian penerima sebahagian organnya itu, Mohd Afiq Ikmal Muhammad Zaini, 23, di Tanah Perkuburan Islam Masjid Al-Baroqah, Tikam Batu, petang tadi.
Wan Hafizam yang mengikuti perkembangan kesihatan Mohd Afiq kebelakangan ini berkata, dia gelisah sehingga tidak dapat tidur lena sejak beberapa minggu lalu.
Katanya dia terkejut dan sebak sebaik menerima panggilan daripada bapa Mohd Afiq yang memaklumkan anaknya itu telah meninggal dunia, hari ini.
Wan Hafizam berkata, walaupun Mohd Afiq sudah tiada namun hubungan dengan keluarga arwah tidak akan putus.
"Antara kenangan yang tak dapat dilupakan apabila melihat wajah ibu bapa Mohd Afiq tersenyum melihat anak mereka sihat selepas proses pemindahan hati 23 tahun lalu.
"Itu kepuasan yang tak boleh saya nak gambarkan dan tak boleh saya nak cerita macam mana seronok saya ketika itu," katanya.
BACA: Penerima hati, Mohd Afiq Ikmal dikebumi selepas Asar
BACA: Penerima hati pertama meninggal dunia
Katanya, pengalaman dilalui bersama arwah 23 tahun lalu tak akan luput dalam ingatannya kerana dia pernah melalui detik mendebarkan apabila dimaklumkan keadaan Mohd Afiq ketika itu kritikal dan peluangnya untuk hidup hanya 50-50 selepas pembedahan pemindahan hati berjaya dilakukan di Hospital Selayang.
Bagaimanapun katanya, dia menarik nafas lega apabila mengetahui Mohd Afiq kembali stabil dan meneruskan kehidupannya.
Katanya, dia bangga kerana menderma hatinya kepada Mohd Afiq kerana arwah seorang yang baik malah jururawat yang pernah menjaganya turut memuji akhlaknya.
"Bila hati kita ini dibawa pergi mengadap Allah sedang kita ini masih ada setengah di sini, jadi sedikit sebanyak benda tu terasa... rasa takut sebab kita ini tahu kita ini siapa.
"Tapi rasa bangga kerana adik Mohd Afiq ni cukup baik... kerap bantu orang, malah kerap memberi sokongan dan berkongsi pengalaman dengan pesakit hati yang ada masalah kesihatan," katanya.
Adie Sufian Zulkefli
Tue Mar 02 2021
Wan Hafizam (dua dari kiri) berkata, walaupun Mohd Afiq sudah tiada namun hubungan dengan keluarga arwah tidak akan putus. - Gambar/ Astro AWANI
445,000 penjawat awam manfaat penggunaan Gen AI
Fasa pertama program itu yang diperkenalkan pada Disember 2024 adalah perintis untuk menguji integrasi AI dalam aliran kerja kerajaan.
Peperiksaan SPM: KPM laksana pengesanan awal pelajar berisiko cicir
Pengesanan awal tersebut membolehkan pihak sekolah membuat perancangan bagi melaksanakan intervensi yang bersesuaian.
Perang Dagang Global: Tonjolkan ASEAN sebagai rantau dagang stabil, adil - Penganalisis
ASEAN perlu menonjolkan kelebihannya sebagai sebuah rantau dagang yang stabil dan adil kepada semua negara-negara dunia yang mahu menjalankan perniagaan.
Pesawah harap harga lantai belian padi baharu bawa khabar gembira
Pesawah di negeri ini berharap harga lantai belian padi baharu yang akan diumumkan minggu depan membawa perkhabaran gembira kepada mereka.
UTM sedia menerajui pembangunan AI negara
Universiti Teknologi Malaysia sedia jadi peneraju pembangunan bidang teknologi kecerdasan buatan (AI) negara khususnya melibatkan institusi pengajian tinggi (IPT).
FAMA tingkat perolehan kelapa pastikan bekalan mencukupi
FAMA Pahang tangani isu kekurangan bekalan kelapa di pasaran dengan meningkatkan pembelian bagi memastikan bekalan mencukupi terutama menjelang musim perayaan.
'Barber Komuniti' akan diperluas, tingkat sosioekonomi warga kota - Dr Zaliha
Inisiatif 'Barber Komuniti' akan diperluas ke Projek Perumahan Rakyat (PPR) dan Perumahan Awam (PA) di sekitar ibu negara dalam usaha meningkatkan taraf sosioekonomi penduduk.
Laporan portal berita mengelirukan, berniat jahat - Arifin Arif
Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Sabah, Datuk Mohd Arifin Mohd Arif menafikan pendedahan sebuah portal yang mendakwa beliau menawarkan penyelesaian bagi menuduh mulut individu yang mendedahkan skandal rasuah melibatkan aktiviti perlombongan di Sabah.
1,500 anggota, pegawai PDRM ditugaskan di sekitar Batu Caves
Sebanyak 1,500 pegawai dan anggota polis kontinjen Selangor akan ditempatkan di sekitar Batu Caves bagi mengawal keadaan sempena sambutan Thaipusam, Selasa depan.
PAC panggil Loke bukan atas dasar politik - Mas Ermieyati
Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) terkejut dengan kenyataan Menteri Pengangkutan bahawa cadangan untuk memanggil Anthony Loke dianggap bermotifkan politik.
Pengerusinya, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, badan siasatan itu adalah sebuah Jawatankuasa Pilihan ditubuhkan Majlis Dewan Rakyat yang bertindak secara profesional.
Pengerusinya, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, badan siasatan itu adalah sebuah Jawatankuasa Pilihan ditubuhkan Majlis Dewan Rakyat yang bertindak secara profesional.
'Saya bersyukur dermakan kepada insan yang baik' - Penderma hati pertama negara
Wan Hafizam berkata, walaupun Mohd Afiq sudah tiada namun hubungan dengan keluarga arwah tidak akan putus.