KUALA LUMPUR: Timbalan Pengerusi Majlis Penasihat PKR Dr Syed Husin Ali meninggal dunia pada usia 87 tahun awal pagi ini.
Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil yang memuat naik khabar duka berkenaan di akaun media sosialnya, turut memaklumkan Allahyarham dimasukkan ke hospital sejak 18 Jun lalu.
"Saya telah menziarah Allahyarham di Hospital Selayang pada Khamis lepas. Allahyarham telah dimasukkan ke hospital pada Hari Raya Haji kedua lalu.
"Allahyarham banyak berjasa kepada parti dan rakyat, telah menerbitkan banyak buku termasuk 'Dua Wajah: Tahanan Tanpa Bicara' yang mengisahkan pengalaman beliau ditahan di bawah ISA (Akta Keselamatan Dalam Negeri) serta 'Sejarah dan Dasar Perjuangan KEADILAN', dan banyak terlibat dalam pelbagai pilihan raya selain lama berjuang dalam politik tanah air," kata Fahmi.
Terdahulu, keadaan Allahyarham dilaporkan kritikal dan tidak sedarkan diri.
Perkara itu dikongsikan anaknya, Muhammad Ali yang memaklumkan bahawa keadaan kesihatan ayahnya itu merosot secara tiba-tiba.
Semasa hayatnya, Allahyarham yang juga bekas Timbalan Presiden PKR pernah berkhidmat sebagai Senator Dewan Negara, Presiden Parti Rakyat Malaysia dan profesor di Universiti Malaya.
Dilahirkan di Batu Pahat, Johor, pada 23 Sept 1936, Syed Husin banyak terlibat dalam pelbagai pilihan raya selain merupakan antara tokoh senior dalam politik tanah air.
"Syed Husin seorang yang pandangannya cukup dihormati dalam parti dan sering menjadi rujukan para pimpinan.
"Beliau seorang penyabar, lemah lembut, tegas dalam bab disiplin dan banyak menyampaikan nasihat termasuk kepada diri saya sendiri.
"Semoga Allah mengampuni segala dosa Allahyarham dan menempatkan rohnya di kalangan orang-orang beriman," tambahnya.
Sementara itu, Bernama melaporkan, jenazah Syed Husin akan disolatkan di Masjid Kampung Tunku, Petaling Jaya pagi ini sebelum dikebumikan di tanah perkuburan Kota Damansara.
Syed Husin adalah seorang bekas profesor di Jabatan Antropologi dan Sosiologi Universiti Malaya pada 1985 hingga 1990 dan dikurniakan tiga orang anak, hasil perkahwinan dengan Sabariah Abdullah.
Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Inggeris Kerajaan, Batu Pahat pada 1946 hingga 1953 sebelum meneruskan pelajaran di Kolej Inggeris, Johor Bahru (1954-1955).
Beliau juga adalah pemegang Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Universiti Malaya (UM), Singapura (1956-1959), Master UM, Singapura (1963) dan Doktor Falsafah (PhD) (Sosiologi dan Antropologi) di London School of Economics and Political Science, United Kingdom pada 1972.
Dalam kerjaya, Syed Husin juga pernah menjadi Pegawai Penyelidik Sementara, Agensi Kesusasteraan Bahasa pada 1959 dan Profesor Pengajian Pembangunan Manusia, Institut Pengajian Lanjutan, UM pada 1982 hingga 1985.
Syed Husin memulakan perjalanan politiknya dengan menjadi ahli Parti Rakyat Malaysia (PRM) pada 1960 sebelum bintangnya bersinar dan berjaya menjawat jawatan presiden parti itu pada 1990 hingga 2001 sebelum PRM bergabung dengan Parti Keadilan Nasional (keADILan) pada Ogos 2003 dan membentuk KeAdilan.
Pada pemilihan PKR pada 2004, beliau menang dengan 794 undi untuk jawatan Timbalan Presiden dan mengekalkan jawatan itu pada 2007 selepas menang tanpa bertanding.
Syed Husin yang dipilih Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor bagi tempoh 2009-2015 sebagai Senator Dewan Negara, telah menghasilkan pelbagai buku antaranya Social Stratification in Kampung Bagan (1966), Malay Peasant Society and Leadership (1975), Kemiskinan dan Kelaparan Tanah di Kelantan (1978), The Malays, Their Problems and Future (1981), Poverty and Landlessness in Kelantan, Malaysia (1983), Ethnicity dan Class and Development, Malaysia (1984).
Astro Awani
Fri Jun 28 2024
![Syed Husin Ali meninggal dunia Syed Husin Ali meninggal dunia](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-06/61719615992_Belasungkawa.jpg)
Syed Husin Ali meninggal dunia pada usia 87 tahun awal pagi ini.
![DeepSeek berupaya pacu penerimagunaan AI di Malaysia, tarik pelabur global - Fadillah DeepSeek berupaya pacu penerimagunaan AI di Malaysia, tarik pelabur global - Fadillah](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/71738013134_Deepseeklogo.jpg)
DeepSeek berupaya pacu penerimagunaan AI di Malaysia, tarik pelabur global - Fadillah
Fadillah menekankan bahawa walaupun teknologi merupakan pemacu kemajuan, modal adalah pendorong yang menggerakkannya ke hadapan.
AWANI 7:45 [13/2/2025] – Lima beranak maut dalam kebakaran| Harga lantai padi diselaras| FB lubuk iklan judi| Apa sudah jadi?
Laporan berita padat dan ringkas #AWANI745 bersama Dzulfitri Yusof
Tumpuan #AWANI745 malam ini
-Ibu, empat anak rentung dalam tragedi kebakaran
-Harga lantai padi diselaras RM1,500 per tan metrik, bantu pesawah
-Facebook jadi lubuk iklan judi, lebih 200,000 kandungan diturunkan
-Lebih 8,000 calon SPM tidak hadir jawab kertas bertulis
Saksikan #AWANI745 di saluran 501 Astro AWANI, Astro AWANI apps dan astroawani.com/live-tv
Tumpuan #AWANI745 malam ini
-Ibu, empat anak rentung dalam tragedi kebakaran
-Harga lantai padi diselaras RM1,500 per tan metrik, bantu pesawah
-Facebook jadi lubuk iklan judi, lebih 200,000 kandungan diturunkan
-Lebih 8,000 calon SPM tidak hadir jawab kertas bertulis
Saksikan #AWANI745 di saluran 501 Astro AWANI, Astro AWANI apps dan astroawani.com/live-tv
Consider This: e-Waste (Part 2) — Malaysia’s Silent Environmental Emergency
In our digital age, the latest smartphones, laptops, and gadgets are just a click away. But what happens when we upgrade? This year, Malaysia is expected to generate 24.5 million units of electronic waste—a hidden cost of our tech-driven lives. Much of this e-waste ends up in landfills, releasing hazardous materials that poison our environment and communities. So on today’s episode, we’ll take a closer look at Malaysia’s growing e-waste crisis and the efforts to address it. On this episode of #ConsiderThis Melisa Idris speaks with Mohamed Tarek El-Fatatry, Founder & Director, ERTH (Electronic Recycling Through Heroes).
Consider This: e-Waste (Part 1) — Malaysia’s Silent Environmental Emergency
In our digital age, the latest smartphones, laptops, and gadgets are just a click away. But what happens when we upgrade? This year, Malaysia is expected to generate 24.5 million units of electronic waste—a hidden cost of our tech-driven lives. Much of this e-waste ends up in landfills, releasing hazardous materials that poison our environment and communities. So on today’s episode, we’ll take a closer look at Malaysia’s growing e-waste crisis and the efforts to address it. On this episode of #ConsiderThis Melisa Idris speaks with Datuk Mohd Zain Hassan, Director of Eco Risk Digital Management Sdn Bhd. He recently retired as the CEO of Malaysia’s largest solid waste management company.
AWANI Ringkas 13 Februari 2025 | 9 PM
Berikut merupakan rangkuman berita setakat 9 malam, 13 Februari 2025
1️⃣ Tiada insiden pukul babitkan tahanan SOSMA
2️⃣ Wanita maut bersama empat anak, hamil lima bulan
3️⃣ Sasaran bayaran balik lebih tinggi tahun ini
#awaniringkas
1️⃣ Tiada insiden pukul babitkan tahanan SOSMA
2️⃣ Wanita maut bersama empat anak, hamil lima bulan
3️⃣ Sasaran bayaran balik lebih tinggi tahun ini
#awaniringkas
AWANI Ringkas: Maklumat hospital 'cloud base' dijangka siap 2028
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
AWANI Ringkas: Tiada insiden pukul babitkan tahanan SOSMA
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
![Segerakan RUU Pendanaan Politik, mula dengan skop lebih kecil – Azam Baki Segerakan RUU Pendanaan Politik, mula dengan skop lebih kecil – Azam Baki](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/81739373668_AzamBaki.jpg)
Segerakan RUU Pendanaan Politik, mula dengan skop lebih kecil – Azam Baki
Undang-undang berkaitan pendanaan politik perlu disegerakan dengan tumpuan awal diberikan kepada pendanaan kempen pilihan raya.
Dialog Tiga Penjuru: Segerakan RUU Pendanaan Politik, mula dengan skop lebih kecil – Azam Baki
Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki berkata undang-undang berkaitan pendanaan politik perlu disegerakan dengan tumpuan awal diberikan kepada pendanaan kempen pilihan raya. Jelasnya, penguatkuasaan undang-undang ini adalah ideal ketika ini memandangkan beberpa siri pilihan raya akan bermula tidak lama lagi. #DialogTigaPenjuru
Dialog Tiga Penjuru: Kurang transaksi fizikal, kurang risiko rasuah
Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Shamsul Azri Abu Bakar dan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki sepakat bahawa mengurangkan transaksi fizikal di kaunter perkhidmatan awam akan mengurangkan risiko rasuah. #DialogTigaPenjuru
![Facebook lubuk iklan judi, 224,403 kandungan diturunkan sejak 2022 - Fahmi Facebook lubuk iklan judi, 224,403 kandungan diturunkan sejak 2022 - Fahmi](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41739429986_tbFahmiFadzilDewan.jpg)
Facebook lubuk iklan judi, 224,403 kandungan diturunkan sejak 2022 - Fahmi
Sebanyak 5,026 laman sesawang perjudian telah disekat, manakala 224,403 kandungan berkaitan perjudian dalam talian di platform media sosial diturunkan sejak tahun 2022 hingga 1 Februari lalu.
![Fahmi tinjau integrasi 5G di RGTSU Melaka Fahmi tinjau integrasi 5G di RGTSU Melaka](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51739194097_FahmiFadzil.jpg)
Fahmi tinjau integrasi 5G di RGTSU Melaka
Menteri Komunikasi tinjau integrasi 5G di Terminal Pengegasan Semula Sungai Udang (RGTSU), Melaka.
![Insiden tembakan di Setia Alam: Rujuk media rasmi, elak terjebak maklumat palsu - Fahmi Insiden tembakan di Setia Alam: Rujuk media rasmi, elak terjebak maklumat palsu - Fahmi](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/71734087040_FahmiFadzil.jpg)
Insiden tembakan di Setia Alam: Rujuk media rasmi, elak terjebak maklumat palsu - Fahmi
Fahmi berkata ia bagi mengelakkan orang ramai terjebak dengan maklumat palsu hingga berpotensi mencetuskan kegusaran awam.
![Pempengaruh media sosial diingatkan tidak keterlaluan hasilkan kandungan - Fahmi Pempengaruh media sosial diingatkan tidak keterlaluan hasilkan kandungan - Fahmi](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51738991687_FahmiFadzil.jpg)
Pempengaruh media sosial diingatkan tidak keterlaluan hasilkan kandungan - Fahmi
Pempengaruh media sosial diingatkan untuk berpada-pada dan tidak keterlaluan dalam menghasilkan kandungan semata-mata bagi mendapatkan tontonan, kata Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil.
![Langganan 5G di seluruh negara cecah 18.19 juta setakat suku keempat 2024 - Fahmi Langganan 5G di seluruh negara cecah 18.19 juta setakat suku keempat 2024 - Fahmi](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/81738760534_TBFADZIL.jpg)
Langganan 5G di seluruh negara cecah 18.19 juta setakat suku keempat 2024 - Fahmi
Pengguna rangkaian 5G di seluruh negara mencecah 53.35 peratus atau 18.19 juta langganan setakat suku keempat tahun lepas, kata Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil.
![Kerajaan tegas tangani jenayah dalam talian menerusi penguatkuasaan pindaan Akta 588 - Fahmi Kerajaan tegas tangani jenayah dalam talian menerusi penguatkuasaan pindaan Akta 588 - Fahmi](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/71738577569_FahmiFadzil.jpg)
Kerajaan tegas tangani jenayah dalam talian menerusi penguatkuasaan pindaan Akta 588 - Fahmi
Aktiviti jenayah dalam talian dan penipuan mampu dibendung menerusi penguatkuasaan Rang Undang-Undang Komunikasi dan Multimedia (Pindaan) 2024 (Akta 588).
![Masyarakat diseru berganding bahu pastikan kemajuan negara berterusan - Fahmi Fadzil Masyarakat diseru berganding bahu pastikan kemajuan negara berterusan - Fahmi Fadzil](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41738387086_TBhariwilayah.jpg)
Masyarakat diseru berganding bahu pastikan kemajuan negara berterusan - Fahmi Fadzil
Fahmi menyeru masyarakat khususnya warga Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan untuk terus berganding bahu memastikan kemajuan yang diraih negara ketika ini dapat diteruskan.
![Kerajaan lancar Chatbot AIFA, perangi maklumat palsu Kerajaan lancar Chatbot AIFA, perangi maklumat palsu](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/71737448883_FahmiFadzil.jpg)
Kerajaan lancar Chatbot AIFA, perangi maklumat palsu
Ia bertujuan memerangi maklumat palsu dan berfungsi sebagai platform untuk rakyat semak berita yang tidak ditentusahkan dalam talian.
![Agong perkenan pindaan akta atasi isu keselamatan dalam talian Agong perkenan pindaan akta atasi isu keselamatan dalam talian](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/61738040055_MCMC.jpg)
Agong perkenan pindaan akta atasi isu keselamatan dalam talian
Menurut Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil, selepas diwartakan, kerajaan akan berupaya menangani beberapa masalah dalam talian.
![Kepengerusian ASEAN: Fahmi harap laporan media Malaysia sampai kepada semua media ASEAN Kepengerusian ASEAN: Fahmi harap laporan media Malaysia sampai kepada semua media ASEAN](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/71738009436_TBFahmi.jpg)
Kepengerusian ASEAN: Fahmi harap laporan media Malaysia sampai kepada semua media ASEAN
Liputan media sekarang berjalan dengan baik sambil keutamaan diberikan kepada sidang kemuncak.