IPOH: Perintah reman terhadap teman lelaki wanita yang ditemukan dalam keadaan terbakar di tepi Sungai Kuala Kangsar, Kampung Talang Hulu, pada Selasa minggu lepas, disambung enam hari lagi sehingga 16 Jun depan.
Ia berikutan beberapa penemuan bukti baharu yang memerlukan siasatan lanjut.
Ketua Polis Perak, Datuk Mior Faridalathrash Wahid bagaimanapun menafikan khabar angin yang berlegar di media sosial kononnya mangsa dirogol ataupun mengandung.
"Siasatan masih lagi diteruskan dan kita belum tahu lagi apa motif sebenarnya kejadian ini tetapi kita yakin ada kaitan dengan teman lelaki, yang pertama kita tangkap itu.
"Dari post mortem yang dibuat, tak ada laporan daripada pakar perubatan mengatakan mangsa ni mengandung dan sebagainya. Ini hanya spekulasi yang diadakan oleh orang-orang tertentu di media sosial," katanya.
Beliau ditemui selepas di majlis pembukaan bilik VVIP sebuah restoran popular di Ipoh, pada Jumaat.
Hadir sama, Pengerusi Persatuan Pengusaha Kedai Emas Perak, Datuk Amaluddin Mohamed Ismail; Pengarah Eksekutif Perak Transit Berhad, Datuk Cheong Peak Sooi dan Pengarah Urusan Vanggey, Ahamed Azlanshah Saiful Jaafar Sadiq.
BACA: Polis tahan teman lelaki wanita ditemukan mati dibunuh, dibakar
BACA: Mayat tanpa identiti ditemukan dalam keadaan terbakar di tepi sungai
Pada 31 Mei lalu, polis menerima laporan berhubung penemuan mayat seorang wanita tanpa identiti dalam keadaan terbakar di tepi Sungai Kuala Kangsar, Kampung Talang Hulu.
Hasil pemeriksaan awal mendapati mangsa telah mati dibunuh dan dibakar di lokasi sama.
Polis turut menjumpai seketul batu konkrit dengan kesan darah berhampiran mayat, yang dipercayai senjata digunakan untuk mencederakan kepala wanita itu.
Hasil bedah siasat ke atas mayat mangsa, didapati punca kematian adalah hentakan di kepala dengan kesan melecur yang teruk.
Minggu lepas, Mahkamah Majistret Kuala Kangsar membenarkan teman lelaki mangsa yang berusia 20 tahun ditahan reman seminggu sehingga hari ini.
Polis turut menahan empat orang lagi bagi membantu siasatan dan reman ke empat-empat mereka akan berakhir 13 Jun ini.
Abd Razak Mohd Ali
Fri Jun 10 2022
![Wanita ditemukan mati dibunuh, dibakar tidak hamil - Polis Wanita ditemukan mati dibunuh, dibakar tidak hamil - Polis](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-06/51654248812_MiorFaridalathrash.jpg)
Mior Faridalathrash berkata ia berdasarkan bedah siasat yang dilakukan di Unit Forensik Hospital Kuala Kangsar dan dakwaan bahawa mangsa hamil hanyalah spekulasi disebarkan menerusi media sosial. - Gambar fail
![Raja Jordan titah pemindahan perubatan 2,000 kanak-kanak Gaza Raja Jordan titah pemindahan perubatan 2,000 kanak-kanak Gaza](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/61738213206_JordanHospital.jpg)
Raja Jordan titah pemindahan perubatan 2,000 kanak-kanak Gaza
Langkah ini merupakan sebahagian daripada respons kemanusiaan Jordan terhadap krisis di Gaza.
![Lima cabaran dan peluang ekonomi belia Malaysia: Apa yang perlu diketahui? Lima cabaran dan peluang ekonomi belia Malaysia: Apa yang perlu diketahui?](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/81739327507_GajiMinimum.jpg)
Lima cabaran dan peluang ekonomi belia Malaysia: Apa yang perlu diketahui?
Pasaran kerja Malaysia semakin dinamik, namun cabaran seperti ketidaksepadanan pekerjaan, hala tuju pendidikan, dan kebergantungan kepada pelaburan asing terus memberi kesan kepada golongan muda.
“Tidak ada diskrminasi sama ada wanita mahupun lelaki” - Adly
Timbalan Menteri Pertahanan berkata kenaikkan pangkat anggota wanita terbuka berdasarkan keupayaan dan peningkatan pengetahuan yang akan memberi jaminan kepada peningkatan dalam tugas dan juga pangkat anggota wanita tersebut.
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanRakyat
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanRakyat
![Tiada diskriminasi, sentiasa ada peluang untuk anggota wanita ATM naik pangkat Tiada diskriminasi, sentiasa ada peluang untuk anggota wanita ATM naik pangkat](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41739329199_ATM.jpg)
Tiada diskriminasi, sentiasa ada peluang untuk anggota wanita ATM naik pangkat
Adly Zahari berkata, peluang kenaikan pangkat adalah terbuka kepada semua, tanpa mengira jantina.
![PM Anwar mahu iPayment diperluas ke semua kementerian, jabatan menjelang Mac PM Anwar mahu iPayment diperluas ke semua kementerian, jabatan menjelang Mac](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41739327892_AnwarIbrahim.jpg)
PM Anwar mahu iPayment diperluas ke semua kementerian, jabatan menjelang Mac
Penyampaian perkhidmatan menggunakan sistem tersebut perlu dipercepatkan agar rakyat dapat segera menikmati manfaat.
Jumlah keseluruhan anggota wanita yang berkhidmat didalam ATM seramai 9,550 orang
Timbalan Menteri Pertahanan berkata Jumlah keseluruhan anggota wanita yang berkhidmat didalam ATM seramai 9,950 orang sehingga 31 Dis 2024
“Kerajaan juga sentiasa komited menghantar anggota dan pasukan khusus melibatkan anggota wanita dalam misi penting”Katanya.
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanRakyat
“Kerajaan juga sentiasa komited menghantar anggota dan pasukan khusus melibatkan anggota wanita dalam misi penting”Katanya.
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanRakyat
![Peperiksaan SPM 2024 berjalan lancar - KPM Peperiksaan SPM 2024 berjalan lancar - KPM](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/81736749898_KPMjpg.jpg)
Peperiksaan SPM 2024 berjalan lancar - KPM
Kementerian turut mengucapkan syabas dan tahniah kepada semua calon peperiksaan SPM 2024.
“Bukan kita tiada laporan, kita baru lancar”-Timbalan Menteri
Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi berkata akan sediakan laporan MOSTI selepas setahun pelancaran Dasar inovasi sosial.
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanRakyat
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanRakyat
![Usul seragamkan agensi kerajaan dibawa ke Kabinet - PM Anwar Usul seragamkan agensi kerajaan dibawa ke Kabinet - PM Anwar](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/61738746504_AnwarIbrahim.jpg)
Usul seragamkan agensi kerajaan dibawa ke Kabinet - PM Anwar
Anwar berkata perkara berkenaan perlu dibawa kepada pengetahuan Jemaah Menteri terlebih dahulu sebelum keputusan mengenainya dibuat.
“Menggalakkan inovator ambil Pensijilan Kemahiran Malaysia (SKM)”- Timbalan Menteri
Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi berkongsi beberapa intervansi yang dicadangkan bagi mengatasi cabaran awal yang dikenal pasti.
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanRakyat
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanRakyat
![Wanita ditemukan mati dibunuh, dibakar tidak hamil - Polis Wanita ditemukan mati dibunuh, dibakar tidak hamil - Polis](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-06/51654248812_MiorFaridalathrash.jpg)
Wanita ditemukan mati dibunuh, dibakar tidak hamil - Polis
Wanita yang ditemukan mati dipercayai dibunuh dan dibakar di Kuala Kangsar akhir bulan lepas didapati tidak hamil seperti didakwa.
![Polis tahan teman lelaki wanita ditemukan mati dibunuh, dibakar Polis tahan teman lelaki wanita ditemukan mati dibunuh, dibakar](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-06/51654248812_MiorFaridalathrash.jpg)
Polis tahan teman lelaki wanita ditemukan mati dibunuh, dibakar
Polis menahan teman lelaki kepada wanita yang ditemukan dipercayai dibunuh dan dibakar di tepi Sungai Kuala Kangsar, di Kampung Talang Hulu, Kuala Kangsar Selasa lepas.
![Hentakan di kepala, kesan melecur teruk punca kematian wanita dibakar Hentakan di kepala, kesan melecur teruk punca kematian wanita dibakar](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-06/51654248812_MiorFaridalathrash.jpg)
Hentakan di kepala, kesan melecur teruk punca kematian wanita dibakar
Hasil bedah siasat ke atas mayat wanita yang dipercayai dibunuh dan dibakar Selasa lepas mendapati punca kematian adalah disebabkan hentakan di kepala dengan kesan melecur yang teruk.
![Wanita warga emas dibakar menantu, disahkan meninggal dunia Wanita warga emas dibakar menantu, disahkan meninggal dunia](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2018-11/61543075357_WARGAEMAS.jpg)
Wanita warga emas dibakar menantu, disahkan meninggal dunia
Mangsa, A Aganasi Mary, 69 tahun disahkan meninggal dunia di Hospital Pulau Pinang selepas menerima rawatan di hospital berkenaan.