Selepas lebih tiga bulan mengumumkan keluar daripada DAP, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Buntong, di Perak, A. Sivasubramaniam memilih untuk menyertai parti Gerakan.
Kata Sivasubramaniam, keputusan itu dibuat bagi meneruskan khidmatnya kepada rakyat di Buntong yang didakwa gagal dilaksanakan semasa dalam DAP.
Sivasubramaniam berkata, pengalaman selama 22 bulan bersama DAP menjadi kerajaan di Perak, adalah amat mendukacitakan.
"Kononnya, DAP adalah sebuah parti politik yang berpaksikan demokratik dan multiracial. Tetapi keadaan sebenarnya terlalu pahit.
"Demokrasi dalam DAP Negeri Perak dikawal oleh satu dua orang yang berkuasa, mengenepikan kesuburan demokrasi dalam parti itu.
"Di peringkat negeri, dua saudara yang terlalu selesa dengan kuasa, tiada siapa yang boleh menegur mereka, tiada siapa yang boleh menasihati mereka. Demokrasi ala DAP adalah terlalu cacat," katanya pada sidang media khas di Wisma Gerakan Perak di Ipoh pada Jumaat.
Hadir sama Presiden Gerakan, Datuk Dr Dominic Lau dan Pengerusi Gerakan Perak, Datuk See Tean Seng.
Pada 9 Mac lalu, Sivasubramaniam dan ADUN Tronoh, Paul Yong Choo Kiong mengisytiharkan keluar DAP bersama-sama ADUN Titi Serong dari Amanah, Hasnul Zulkarnain Abd Munaim untuk menjadi ADUN bebas.
Sivasubramaniam yang menjadi ADUN sejak tiga penggal lalu, berkata, lebih 600 ahli DAP daripada 21 cawangan parti itu di Buntong juga bertindak keluar dan menyertai Gerakan.
Sambil menyatakan sokongan terhadap kepimpinan Menteri Besar Perak Ahmad Faizal Azumu dan kerajaan PN Perak, Adun Buntong itu percaya ada lagi wakil rakyat DAP akan meninggalkan parti tersebut.
Sementara itu, Dominic Lau mengalu-alukan penyertaan Sivasubramaniam ke dalam Gerakan bagi meneruskan perjuangnya untuk rakyat di Buntong.
Abd Razak Mohd Ali
Fri Jun 26 2020

Sivasubramaniam berkata, pengalaman selama 22 bulan bersama DAP menjadi kerajaan di Perak, adalah amat mendukacitakan. - Gambar Astro AWANI

Boehringer Ingelheim Malaysia diiktiraf majikan terbaik tempatan tahun ketujuh berturut-turut
Boehringer Ingelheim Malaysia sekali lagi diiktiraf sebagai 'Majikan Terbaik' dalam pasaran negara ini untuk tahun ketujuh berturut-turut.

Malaysia perluas hubungan ekonomi, kurangkan kebergantungan kepada pasaran tunggal - MITI
Kerajaan akan terus memperkukuh hubungan ekonomi dan diversifikasi pasaran dengan negara-negara utama termasuk negara BRICS.

Kes penipuan di Negeri Sembilan meningkat, kerugian cecah RM21.2 juta
Ahmad Dzaffir berkata jumlah kes juga meningkat kepada 526 pada Jan dan Feb 2025 berbanding 331 kes bagi tempoh sama tahun sebelumnya.

Kesediaan Zelenskyy untuk berunding langkah positif ke hadapan - AS
Mike Waltz menyifatkan kesediaan Presiden Ukraine, Volodymyr Zelenskyy, untuk berunding dengan Rusia sebagai "langkah positif ke hadapan" untuk menamatkan konflik.

YTL Communications terima Anugerah Inovasi Bersepadu 5G-A×AI di Barcelona
Anugerah GTI diberikan untuk mengiktiraf sumbangan dan inovasi yang luar biasa dalam pembangunan 5G yang memacu evolusi jalur lebar mudah alih global.

Emma Raducanu sifatkan pengalaman diganggu penghendap 'boleh diuruskan dengan lebih baik'
Raducanu menerima kawalan keselamatan lebih ketat di California selepas penghendapnya berjaya mendekatinya dua kali semasa dia bersendirian.

60 tan bekalan kelapa untuk Terengganu sempena Ramadan, Syawal
Sebanyak 10 tan kelapa tua yang diimport dari Indonesia telah diterima untuk kegunaan sepanjang minggu pertama puasa.

Penglibatan PM muktamadkan rundingan kerjasama strategik MIDA-Arm Holdings
Ia merupakan satu langkah penting dalam memperkukuh ekosistem semikonduktor negara serta mempercepat pembangunan teknologi tempatan.

Ken Nee tekad kembalikan skuad terjun ke podium Olimpik
Beliau percaya misi itu mampu direalisasikan memandangkan Malaysia mempunyai barisan penerjun muda yang berbakat.

Sabah laksana pelbagai inisiatif tangani masalah bekalan air - Shahelmey
Ia termasuk pembinaan projek LRA Kasigui bagi meningkatkan bekalan air di Putatan serta sebahagian kawasan selatan Kota Kinabalu.

Dua bekas Adun DAP, Paul Yong dan A Sivasubramaniam sertai Bersatu - Laporan
Adun Tronoh, Paul Yong dan Adun Buntong, A Sivasubramaniam yang menang atas tiket Pakatan Harapan (PH) dikatakan kini menjadi anggota Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

ADUN Buntong tinggalkan DAP, sertai Gerakan
Keputusan itu dibuat bagi meneruskan khidmatnya kepada rakyat di Buntong yang didakwa gagal dilaksanakan semasa dalam DAP.

DAP pecat Norhizam Hassan Baktee
Lembaga Disiplin DAP memecat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pengkalan Batu, Melaka, Datuk Norhizam Hassan Baktee.

2 ADUN DAP, 1 Amanah Perak isytihar keluar parti
Tiga Adun itu ialah ADUN Tronoh (DAP), Yong Choo Kiong, Adun Titi Serong (Amanah), Hasnul Zulkarnain Abd Munaim dan Adun Buntong (DAP), A.Sivasubramaniam.

Bukan dibuli tapi dilakukan sendiri
Polis menerima laporan daripada ahli keluarganya dan siasatan mendapati dakwaan remaja berusia 15 tahun itu tidak benar.

'Pulangkan tangan suami saya' - Balu
Rayu R. Bakiam, 66, isteri kepada mendiang K. Lathmana, 60, yang dipercayai dibunuh dengan kejam di Lenggong pada 5 Mei lalu.