Pastikan wang royalti petroleum dibelanjakan untuk pembangunan rakyat Terengganu dan bukan untuk kepentingan parti.
Itu tegas Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Terengganu, Senator Datuk Razali Idris, yang berharap Kerajaan Pas Terengganu tidak melayan desakan agar wang royalti disalurkan untuk tujuan politik.
Menurutnya, setakat ini Kerajaan Pusat melalui Kementerian Kewangan telah menyalurkan wang royalti berjumlah RM450 juta dengan bayaran terakhir pada awal bulan ini.
"Pakatan Harapan (PH) bertindak sebagai pemerhati. Kalau sekiranya kita dapat maklumat atau kita dapat lihat wang itu mengalir ke negeri lain untuk gerakan parti politik atau apa-apa selain dari rakyat Terengganu, maka kita akan buat laporan.
"Kita akan buat desakan supaya pembayaran royalti minyak tidak lagi terus kepada Kerajaan Negeri Terengganu dan kita akan tuntut satu kaedah baru yang kita akan bincang dengan Kerajaan Pusat," kata Razali.
Beliau berkata demikian selepas merasmikan majlis penyampaian bantuan persekolahan di Dungun pada Sabtu.
Tambahnya, Bersatu bersama gabungan PH akan memantau segala bentuk perbelanjaan dari hasil wang royalti petroleum.
Sharom Abu Bakar
Sat Dec 22 2018
Razali (gambar) berharap Kerajaan Pas Terengganu tidak melayan desakan agar wang royalti disalurkan untuk tujuan politik. - BERNAMA/Fail
Kerajaan peruntuk hampir RM13 bilion untuk STR, SARA
Kerajaan memperuntukkan hampir RM13 bilion bagi inisiatif Sumbangan Tunai Rahmah (STR) dan Sumbangan Asas Rahmah (SARA) dalam usaha membantu rakyat menangani kenaikan kos sara hidup.
KESUMA sedang rangka mekanisme yang mampu lindungi pekerja 24 jam
KESUMA sedang merangka mekanisme yang mampu memberi perlindungan komprehensif untuk tempoh 24 jam bagi melindungi pekerja yang mengalami kemalangan di luar waktu pekerjaan menerusi SKBBK. #AWANInews
SKBBK: KESUMA cakna perubahan landskap peralihan waktu kerja masa kini
Skim Kemalangan Bukan Bencana Kerja (SKBBK) merupakan inisiatif ke arah pembaharuan kerana jaringan keselamatan sosial perlu kekal relevan seiring peredaran masa. #AWANInews
Gaza bukan hadiah untuk direbut, MAPIM kecam cadangan Donald Trump
Kenyataan Presiden AS untuk ambil alih Gaza dianggap biadap dan serangan langsung terhadap kedaulatan Palestin.
Rancangan Trump untuk Amerika ambil alih Gaza disifatkan ‘gila’ - Penganalisis
Cara Trump itu adalah melakukan pembersihan etnik tanpa menggunakan senjata dan diiringi buah mulut yang manis.
Trump kembali kenakan 'tekanan maksimum' ke atas Iran
Langkah itu dibuat menjelang pertemuan Trump dengan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu di White House.
Sasaran keseluruhan pingat hala tuju yang baik, dapat rujukan pakar
Sasaran jumlah keseluruhan pingat berbanding warna pingat akan memberikan hala tuju yang lebih jelas kepada kontinjen negara dan kurang memberikan tekanan kepada atlit. #AWANInews
Sasaran pingat Sukan SEA 2025 adalah jumlah keseluruhan, bukan warna
Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh berkata penetapan sasaran pingat pada Sukan SEA 2025 adalah kepada jumlah keseluruhan pingat dan bukannya mengikut warna pingat. #AWANInews
Tiada normalisasi dengan Israel jika tiada negara Palestin merdeka - Arab Saudi
Pendirian Arab Saudi sangat teguh dan tidak akan berubah.
Jumlah mangsa banjir di Sarawak menurun, Sabah kekal
Jumlah mangsa banjir di Sarawak menurun kepada 5,747 orang berbanding 6,160 malam tadi, sementara di Sabah kekal 137 daripada 40 keluarga.
SPRM buat laporan polis tuduhan ahli Bersatu
SPRM membuat laporan polis berkaitan tuduhan yang dipercayai dikeluarkan Ketua Bersatu Terengganu, Datuk Razali Idris.
PRU15: Bersatu Terengganu jangka agihan kerusi PN selesai dalam masa terdekat
Datuk Razali Idris berkata, meskipun beberapa siri perbincangan telah dilakukan, namun ia masih belum disimpul rapi bagi menentukannya.
Kritik PM: Kenyataan Teng Chang Khim biadab, tidak patriotik - Razali Idris
Tindakan seorang ADUN Bandar Baru Klang, Selangor daripada DAP yang mengkritik pendirian tegas Malaysia terhadap kezaliman yang dilakukan rejim zionis Israel ke atas Palestin disifatkan biadap.
Isytihar harta: Bersatu T'ganu sifatkan pemimpin Pas penakut
Pengerusinya Datuk Razali Idris berkata, pengisytiharan harta di kalangan wakil rakyat itu penting bagi membuktikan negara bersih dari rasuah dan salah guna kuasa.