Fenomena perbezaan pendapat antara ahli politik menunjukkan satu perkara positif pasca pilihan raya dan ia juga menggambarkan ekosistem politik Malaysia yang sudah meningkat ke tahap lebih tinggi.
Itu pendapat Senator Dewan Negara Yusmadi Yusoff yang beranggapan apa yang berlaku sekarang adalah satu perkara ‘normal’ buat negara yang baru mengalami pertukaran kerajaan.
Yusmadi juga menyifatkan kejayaan Pakatan Harapan pada pilihan raya lalu telah membuka banyak ruang dan peluang bukan sahaja kepada pemimpin tetapi rakyat untuk menyuarakan pendapat secara terbuka.
“Perbezaan pendapat secara terbuka oleh ahli-ahli politik di Malaysia sekarang menggambarkan demokrasi itu, menggambarkan harapan rakyat sudah berganjak.
“Bagi saya kepelbagaian pendapat itu tidak salah, apa yang penting pemimpin politik harus tahu bagaimana menguruskannya,” katanya kepada Astro AWANI pada Sabtu.
Beliau juga memberi contoh apa yang berlaku di negara Tunisia pasca pilihan raya yang mana Presiden Ennahda, Rached Ghannouchi harus berhadapan dengan harapan-harapan anak muda di sana yang tidak jauh beza dengan apa yang berlaku di Malaysia.
“Perbezaan pandangan adalah perkara baik, apa yang penting adalah muafakat menguruskan kepelbagaian pendapat ini untuk kepentingan lebih besar, bukan kepentingan sendiri atau motif peribadi.
“Sebagai contoh, Nurul Izzah menyatakan keresahannya kerana ada isu rakyat tidak diuruskan dengan baik, adakah perkara itu salah? Tidak salah. Atau Datuk Seri Anwar Ibrahim menegur tentang isu PTPTN adakah salah? Tidak salah,” jelasnya.
Ini juga katanya adalah ‘partisipasi demokrasi’ yang mana ia perlu dipastikan mampu ditermahkan kepada manfaat rakyat.
BACA: Anwar seru pemimpin PH hentikan segera perbalahan
BACA: Henti menyerang sesama sendiri - Kit Siang
Yusmadi berkata demikian susulan pemimpin-pemimpin Pakatan Harapan yang ketika ini dilihat banyak melakukan ‘perbalahan terbuka’ di media.
“Kita kena ingat, ini pertama kali Malaysia diperintah oleh pelbagai parti berbanding 60 tahun sebelum ini diperintah oleh satu parti.
"Jadi, perkara ini pasti berlaku tetapi pemimpin politik harus bijak menguruskannya demi kesejahteraan dan kepentingan rakyat,” tegasnya.
Azyyati Ahmad
Sat Dec 22 2018

YUSMADI: Bagi saya kepelbagaian pendapat itu tidak salah, apa yang penting pemimpin politik harus tahu bagaimana menguruskannya.

Meta akan mulakan ujian Community Notes di Facebook, Instagram dan Threads
Meta, syarikat induk Facebook, Instagram dan Threads, mengumumkan pada Khamis, ia akan memulakan ujian Community Notes di platformnya.

All England: Kecederaan tidak halang Pearly-Thinaah layak ke suku akhir
Pearly mempamerkan daya tahan yang luar biasa dengan mengatasi ketakutan terhadap kecederaan pada set kedua untuk melonjakkan dirinya dan Thinaah, ke suku akhir All England di Birmingham hari ini.
Donatella Versace letak jawatan sebagai Ketua Pegawai Kreatif Versace
Jawatan itu akan diambil oleh bekas Pengarah reka bentuk dan imej jenama Miu Miu, Dario Vitale berkuat kuasa 1 April 2025.
Polis sahkan ancaman senjata palsu, hospital selamat digunakan
Jabatan Sheriff Daerah San Bernardino mengesahkan menerima panggilan daripada seorang suspek lelaki yang memaklumkan dia mendengar suara dalam kepala mengarahnya untuk membunuh orang.
Constantine Tassoulas rasmi Presiden baru Greece
Tassoulas, 65 tahun, menggantikan Katerina Sakellaropoulou yang penggal lima tahunnya tamat pada awal Mac lalu.
NHS England dimansuhkan, elak pertindihan
Badan bebas, Perkhidmatan Kesihatan Nasional (NHS) Englands dimansuhkan susulan penyususnan semula yang ketat di bawah kepimpinan baharu.
Pemimpin masyarakat disaran bantu perjelas dasar kerajaan
Pemimpin masyarakat perlu membantu dalam memperjelaskan dasar dan kejayaan yang dicapai oleh Kerajaan MADANI kepada rakyat.
Satu daripada 3 kanak-kanak Malaysia alami masalah obesiti
Laporan NHMS menunjukkan satu daripada tiga kanak-kanak Malaysia mengalami masalah lebihan berat badan atau obesiti.
Elaun pelatih PLKN digantikan elaun perjalanan berstruktur
Kerajaan telah memutuskan untuk menggantikan pemberian elaun harian sebanyak RM8 kepada pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) 3.0 dengan elaun perjalanan yang lebih berstruktur.
Jho Low masih dalam senarai permohonan notis merah INTERPOL
Kementerian Dalam Negeri menegaskan permohonan notis merah kepada Polis Antarabangsa (Interpol) terhadap Jho Low masih lagi aktif dan berkuat kuasa sehingga hari ini.

Anwar gesa pemilihan PKR segera dilakukan, junjung prinsip demokrasi
Anwar berkata barisan kepimpinan parti juga harus melibatkan gandingan baharu dan lama.

Penumpuan kuasa, kelemahan institusi punca tercicir keadilan - Sultan Nazrin
Penumpuan kuasa dan kelemahan ketara mana-mana institusi berkenaan juga mendorong kepada penyalahgunaan kuasa dan mengakibatkan perpecahan rakyat.

Demokrasi di Malaysia luar biasa, contoh terbaik untuk diteladani - Duta AS
Beberapa peralihan kerajaan secara teratur tanpa sebarang rusuhan membuktikan kebijaksanaan sistem demokrasi di Malaysia.

Muhammad Yunus insan penuh belas kasihan yang dunia perlukan - PM Anwar
Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan Ketua Penasihat Kerajaan Sementara Bangladesh Dr Muhammad Yunus sebagai insan yang penuh belas kasihan yang dunia perlukan.

#PeringatanDarurat: 'Ini bukan negara milik keluarga tertentu' - Aktor Indonesia Reza Rahadian ikut protes jalanan
Terdahulu, Mahkamah Konstitusi (MK) memutuskan mengubah had usia pencalonan kepala daerah yang dicadangkan oleh Parti Buruh dan Gelora.

'Demokrasi AS berakhir jika saya tewas pilihan raya' - Trump
Trump memberitahu penyokongnya jika beliau tidak memenangi pilihan raya, ia bermakna kemungkinan demokrasi AS akan berakhir.

Indeks Demokrasi: Malaysia rekod skor tertinggi dalam kalangan negara ASEAN
Malaysia tersenarai sebagai negara dengan indeks demokrasi tertinggi di Asia Tenggara pada 2023.

Thailand di kedudukan ke-63 Indeks Demokrasi EIU 2023
Indeks itu berdasarkan 5 kategori iaitu proses pilihan raya dan pluralisme, kebebasan sivil, fungsi kerajaan, penyertaan politik dan budaya politik.

Akta Berparlimen Berpenggal: Jangan ketepikan kuasa YDP Agong - Nazri Aziz
Mohamed Nazri menjelaskan sekiranya kerajaan mahu melaksanakan akta tersebut, rundingan perlu diadakan dengan Raja-Raja Melayu kerana ia melibatkan kuasa Yang Dipertuan Agong.

Perutusan bersama tahun baharu 2024
Pada tahun 2024, marilah kita memperkasakan institusi raja berperlembagaan, demokrasi berparlimen, federalisme, dan kedaulatan undang-undang.