KUCHING: Parti Sedar Rakyat Sarawak (SEDAR) mengesahkan akan bertanding di lapan kerusi pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).
Presidennya Datuk Othman Abdillah dalam kenyataannya berkata SEDAR memberi tumpuan kepada kerusi parlimen kawasan Melayu-Melanau di Sarawak.
“Antaranya termasuk Petra Jaya, Santubong, Kota Samarahan, Batang Sadong, Batang Lupar, Tanjung Manis, Igan dan Mukah,” katanya.
Menurutnya pemilihan kawasan-kawasan ini bagi mengelakkan pertembungan dengan parti pembangkang lain di negeri itu.
Keputusan itu dibuat hasil perbincangan bersama parti-parti pembangkang Sarawak dalam satu mesyuarat pada 21 Jun lalu.
“Ia sebagai permulaan kepada pakatan kerjasama dalam menghadapi PRU15 kelak.
“Dengan ini SEDAR tidak akan bertembung dengan parti pembangkang lain pada pilihan raya sekali gus memastikan pertandingan satu lawan satu kelak,” katanya.
Untuk rekod, semua kerusi majoriti Melayu-Melanau itu dimenangi Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) dalam PRU14.
Manakala baki 23 lagi kerusi Parlimen akan ditandingi oleh Parti Sarawak Bersatu (PSB), Parti Bansa Dayak Sarawak (PBDS) Baru, Parti Aspirasi Sarawak (Aspirasi) dan Parti Bumi Kenyalang (PBK).
Dengan keputusan tersebut membayangkan parti berkenaan tidak bekerjasama dengan Pakatan Harapan (PH) yang terdiri daripada Parti Tindakan Demokratik (DAP), Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Amanah Negara (AMANAH).
Kebarangkalian pertembungan antara blok pembangkang pada PRU15 nanti dilihat tinggi seperti apa yang berlaku semasa Pilihan Raya Negeri Sarawak Ke-12 pada 18 Disember lalu.
Pada PRN lalu, Gabungan Parti Sarawak (GPS) menang 76 daripada 82 kerusi, manakala empat kerusi pembangkang dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak diwakili PSB dan dua DAP.
Shafik Ahmad
Mon Jul 04 2022
![PRU15: SEDAR sah bertanding, sasar lapan kerusi majoriti Melayu-Melanau PRU15: SEDAR sah bertanding, sasar lapan kerusi majoriti Melayu-Melanau](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-07/51656919459_SEDARsahtandingPR.jpg)
Presiden SEDAR Datuk Othman Abdillah membayangkan parti berkenaan tidak bekerjasama dengan Pakatan Harapan (PH) yang terdiri daripada Parti Tindakan Demokratik (DAP), Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Amanah Negara (AMANAH). - Astro AWANI
![Hamas umum nama tiga tebusan dibebaskan Sabtu Hamas umum nama tiga tebusan dibebaskan Sabtu](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51739578428_HostagesFamily.jpg)
Hamas umum nama tiga tebusan dibebaskan Sabtu
Ketiga-tiga tebusan itu adalah Iair Horn, Sagui Dekel-Chen dan Alexandre Sasha Troufanov.
![UAE anjur Sidang Kemuncak Kerajaan Dunia 2026 dari 3-5 Feb 2026 UAE anjur Sidang Kemuncak Kerajaan Dunia 2026 dari 3-5 Feb 2026](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/81739571579_TBwgs.jpg)
UAE anjur Sidang Kemuncak Kerajaan Dunia 2026 dari 3-5 Feb 2026
Sidang Kemuncak Kerajaan Dunia (WGS) seterusnya akan diadakan dari 3 hingga 5 Feb 2026.
![UK, AS sepakat Zelenskyy mesti terlibat dalam rundingan damai Ukraine - Lammy UK, AS sepakat Zelenskyy mesti terlibat dalam rundingan damai Ukraine - Lammy](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51739575347_TBMunichSecurity.jpg)
UK, AS sepakat Zelenskyy mesti terlibat dalam rundingan damai Ukraine - Lammy
David Lammy berkata beliau dan JD Vance bersetuju Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky mesti terlibat dalam rundingan damai.
UAE anjur Sidang Kemuncak Kerajaan Dunia 2026 dari 3-5 Feb
Sidang Kemuncak Kerajaan Dunia (WGS) seterusnya akan diadakan dari 3 hingga 5 Feb 2026, di bawah arahan Presiden Emiriah Arab Bersatu (UAE) Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan dan Naib Presiden Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum.
Konflik Congo makin parah, 350,000 jadi pelarian
Agensi Pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHCR) menyuarakan kebimbangan terhadap keadaan yang semakin merosot di timur Republik Demokratik Congo, pada Jumaat.
Negara Arab tolak cadangan pindahkan penduduk Gaza
Negara-negara Arab menegaskan bahawa mereka menolak sebarang cadangan untuk memindahkan rakyat Palestin dari Gaza ke Jordan dan Mesir, kata wakil Kumpulan Arab kepada pemberita pada Jumaat.
KPKM akan memuktamadkan penyasaran subsidi diesel kepada penyedia perkhidmatan industri padi, beras
Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) kini dalam peringkat akhir perbincangan untuk memuktamadkan penyelesaian pemberian subsidi diesel kepada penyedia perkhidmatan dalam industri padi dan beras.
JPA sentiasa teroka pendekatan terbaik integrasikan automasi, transformasi digital
Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) sentiasa meneroka pendekatan terbaik untuk mengintegrasikan automasi dan transformasi digital bagi memastikan penjawat awam bersedia menghadapi peranan baharu dalam persekitaran kerja yang dinamik.
Arham Abdullah dilantik Naib Canselor UMK ke-7
Prof Dr Arham Abdullah dilantik sebagai Naib Canselor Universiti Malaysia Kelantan (UMK) yang ketujuh berkuat kuasa Ahad ini.
![Agensi antirasuah Indonesia dan Britain tingkat kerjasama Agensi antirasuah Indonesia dan Britain tingkat kerjasama](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/71739259414_rasuah.jpg)
Agensi antirasuah Indonesia dan Britain tingkat kerjasama
KPK Indonesia dan SFO United Kingdom bersetuju memperkukuh kerjasama dalam kes rasuah rentas negara.
![Kertas siasatan SD sokong Muhyiddin jadi PM telah dirujuk kepada AGC - Saifuddin Nasution Kertas siasatan SD sokong Muhyiddin jadi PM telah dirujuk kepada AGC - Saifuddin Nasution](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-10/61727939317_MuhyiddinYassin.jpg)
Kertas siasatan SD sokong Muhyiddin jadi PM telah dirujuk kepada AGC - Saifuddin Nasution
PDRM telah menjalankan siasatan sebagaimana laporan di bawah Seksyen 505(b) Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.
![UMNO sedia buka ruang kepada ahli digantung - Zahid UMNO sedia buka ruang kepada ahli digantung - Zahid](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/81733045168_AhmadZahidHamidi.jpg)
UMNO sedia buka ruang kepada ahli digantung - Zahid
Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sedia membuka kembali ruang terhadap bekas pimpinan UMNO yang sebelum ini berdepan dengan tindakan pemecatan.
![Penggantungan Tajuddin dari UMNO ditarik balik berkuat kuasa serta-merta - Asyraf Wajdi Penggantungan Tajuddin dari UMNO ditarik balik berkuat kuasa serta-merta - Asyraf Wajdi](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-06/81656335470_TajuddinAbdulRahma.jpg)
Penggantungan Tajuddin dari UMNO ditarik balik berkuat kuasa serta-merta - Asyraf Wajdi
Majlis Kerja Tertinggi UMNO sebulat suara memutuskan untuk melepaskan dan menarik semula penggantungan keahlian Tajuddin Abdul Rahman berkuat kuasa serta-merta
![Fuziah Salleh dilantik Pengerusi PH Pahang baharu Fuziah Salleh dilantik Pengerusi PH Pahang baharu](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-06/71719733785_FuziahSalleh.jpg)
Fuziah Salleh dilantik Pengerusi PH Pahang baharu
Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Fuziah Salleh dilantik sebagai Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Pahang bagi menggantikan Datuk Seri Amirudin Saari berkuat kuasa 26 Ogos.
![Muhyiddin mengaku tidak bersalah pertuduhan sentuh 3R, sebut perkataan menghasut Muhyiddin mengaku tidak bersalah pertuduhan sentuh 3R, sebut perkataan menghasut](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-08/71724732586_MuhyiddinYassin.jpg)
Muhyiddin mengaku tidak bersalah pertuduhan sentuh 3R, sebut perkataan menghasut
Muhyiddin mengaku tidak bersalah atas pertuduhan menyebut perkataan menghasut semasa kempen PRK DUN Nenggiri.
![Ramanan serah elaun, gaji kepada rumah ibadat sekitar Sungai Buloh Ramanan serah elaun, gaji kepada rumah ibadat sekitar Sungai Buloh](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-07/61721904773_TBramanan.jpg)
Ramanan serah elaun, gaji kepada rumah ibadat sekitar Sungai Buloh
Ramanan mengotakan janji pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) dengan menyerahkan gaji dan elaun kedua-dua jawatan itu untuk rumah ibadat sekitar Parlimen diwakilnya, hari ini.
![Kita guna logo Pas pada PRU15 - Mohd Azizi ulas isu diarah kosong kerusi Kita guna logo Pas pada PRU15 - Mohd Azizi ulas isu diarah kosong kerusi](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-06/41718962455_MohdAziziAbuNaim.jpg)
"Kita guna logo Pas pada PRU15" - Mohd Azizi ulas isu diarah kosong kerusi
Mohd Azizi yang juga penyandang kerusi DUN Nenggiri berkata dari segi undang-undang, beliau berpandangan Akta Anti Lompat Parti tidak terpakai untuknya.
![Teruskan perjuangan bela parti selagi hayat dikandung badan - Tajuddin Teruskan perjuangan bela parti selagi hayat dikandung badan - Tajuddin](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-04/61713739685_tbTajuddinAbdulRah.jpg)
Teruskan perjuangan bela parti selagi hayat dikandung badan - Tajuddin
Katanya, matlamat beliau hanya untuk membantu parti UMNO kembali bangkit menebus kekalahan pada Pilihan Raya Umum ke-15 lalu.
![Fuziah nafi bekalan barang subsidi berkurangan Fuziah nafi bekalan barang subsidi berkurangan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-03/61711342665_TBFAUZIAHSALLEH.jpg)
Fuziah nafi bekalan barang subsidi berkurangan
Fuziah Salleh menafikan dakwaan bekalan barangan bersubsidi masih berkurangan selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15).
![Mahkamah tolak rayuan calon BN, Mas Ermieyati kekal Ahli Parlimen Masjid Tanah Mahkamah tolak rayuan calon BN, Mas Ermieyati kekal Ahli Parlimen Masjid Tanah](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-02/41709122499_TBMasErmieyati.jpg)
Mahkamah tolak rayuan calon BN, Mas Ermieyati kekal Ahli Parlimen Masjid Tanah
Mas Ermieyati kekal Ahli Parlimen Masjid Tanah selepas Mahkamah Persekutuan menolak rayuan calon BN untuk membatalkan kemenangannya dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).