Kenyataan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal bahawa kerajaan negeri dan Persekutusan tidak perlu selari dalam konteks membangunkan Sabah disifatkan tidak berasas.
Pengerusi Perhubungan UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin mendakwa, kenyataan itu memperlihatkan Mohd Shafie hilang hala tuju sekali gus mahu terus membiarkan rakyat menderita dan ekonomi negeri tidak membangun.
Bung yang juga Ahli Parlimen Kinabatangan turut mendakwa, kenyataan tersebut merupakan politik murahan yang dijual Parti Warisan Sabah (Warisan).
"Dia (Mohd Shafie) harus sedar bahawa dari dahulu kita lihat negeri-negeri yang tidak sehaluan dengan kerajaan Persekutuan tidak akan membangun, rakyat menderita dan ekonomi akan sengsara.
"Saya bagi contoh, untuk membina jalan raya di luar bandar dengan kos RM200 ke RM300 juta, sudah tentu kerajaan negeri tiada kewangan untuk melaksanakan projek itu.
"Itu baru satu contoh. Banyak lagi contoh-contoh (iaitu) Jabatan Pendidikan, Jabatan Kesihatan, bekalan elektrik luar bandar," katanya kepada Astro AWANI pada Isnin.
Hari ini, Mohd Shafie yang juga Presiden Warisan dilaporkan berkata, tiada keperluan untuk kerajaan negeri selari dengan kerajaan Persekutuan.
Katanya, hubungan pentadbiran sedia ada sudah cukup untuk terus membangunkan Sabah.
Mengulas lanjut, kata Bung, rakyat Sabah ada peluang dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) ke-16 pada 26 September ini untuk membuat pilihan.
"Adakah rakyat mahu memilih kerajaan yang tidak bersama-sama dengan kerajaan Persekutuan atau memilih parti yang membentuk kerajaan negeri yang sehaluan dan seimbang dengan kerajaan Pusat," katanya.
Assim Hassan
Mon Aug 31 2020
![Sabah Memilih: Shafie Apdal sudah hilang hala tuju, politik murahan Warisan - Bung Moktar Sabah Memilih: Shafie Apdal sudah hilang hala tuju, politik murahan Warisan - Bung Moktar](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2020-08/61598868356_BungMoktarRadin.jpg)
Ahli Parlimen Kinabatangan itu menegaskan, kenyataan tersebut merupakan politik murahan yang dijual Parti Warisan Sabah (Warisan).
![OpenAI sah tolak tawaran AS$97.4 bilion Musk, sifatkan ia 'bukan tawaran sama sekali' OpenAI sah tolak tawaran AS$97.4 bilion Musk, sifatkan ia 'bukan tawaran sama sekali'](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/71739609456_SamAltman.jpg)
OpenAI sah tolak tawaran AS$97.4 bilion Musk, sifatkan ia 'bukan tawaran sama sekali'
OpenAI pada Jumaat secara rasmi menolak tawaran hampir US$100 bilion oleh Elon Musk untuk memperoleh organisasi tidak berasaskan keuntungan yang mengawal syarikat permulaan AI itu, lapor Xinhua.
Tiada perbincangan rasmi gabungan dengan Warisan - UMNO Sabah
Ketua Penerangan UMNO Sabah Datuk Suhaimi Nasir mengesahkan parti itu belum membuat sebarang keputusan untuk bergabung dengan mana-mana parti politik di negeri ini.
![25 cedera dalam letupan bom di Narathiwat 25 cedera dalam letupan bom di Narathiwat](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/61739618435_950x600.jpg)
25 cedera dalam letupan bom di Narathiwat
Seramai 25 individu, termasuk tiga anggota sukarelawan, cedera dalam kejadian letupan bom motosikal di hadapan Pos Kawalan Keselamatan Sukarelawan Pertahanan Weng, petang semalam.
Barisan kepimpinan PBB diketahui Ahad
Enam calon bertanding untuk empat kekosongan jawatan Naib Yang Dipertua Sayap Bumiputera sementara 20 calon berentap untuk 16 kerusi Ahli Majlis tertinggi Sayap Bumiputera manakala 16 calon berebut untuk 14 kekosongan bagi jawatan Ahli Majlis Tertinggi Sayap Pesaka.
![Penstrukturan Liga-M keutamaan Mohd Joehari Penstrukturan Liga-M keutamaan Mohd Joehari](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51739612631_DatukMohdJoehariM.jpg)
Penstrukturan Liga-M keutamaan Mohd Joehari
Penstrukturan saingan Liga-M antara menjadi keutamaan Datuk Mohd Joehari Mohd Ayub dalam fasa pertama pentadbirannya sebagai Presiden FAM yang baharu.
136 inisiatif bukti Premier bukan 'jaja air liur'
136 inisiatif yang diperkenalkan Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg membuktikan kepimpinan beliau yang berani, tegas, dan pintar dalam mencari penyelesaian untuk rakyat.
PBB perlu ambil iktibar kejatuhan parti ternama
Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata, penting untuk PBB menginsafi berlakunya defisit kepercayaan terhadap parti Kongres di India dan LDP di Jepun, agar ia tidak berlaku kepada PBB, yang ketika ini berada pada zon selesai.
Zon Maritim Lahad Datu pastikan perairan bebas ancaman
Lebih 164 kes tangkapan berjaya direkodkan dari tahun 2020 hingga 2024 melibatkan pelbagai kesalahan di bawah Akta Perikanan 1985, Akta Imigresen 1959/63, Akta Kawalan Bekalan 1961, serta Enakmen Pelabuhan dan Dermaga Sabah.
![Kumpulan Palestin serah 3 tawanan Israel dalam perjanjian pertukaran di Gaza Kumpulan Palestin serah 3 tawanan Israel dalam perjanjian pertukaran di Gaza](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41739617937_HostagesFamily.jpg)
Kumpulan Palestin serah 3 tawanan Israel dalam perjanjian pertukaran di Gaza
Briged Al-Qassam, sayap tentera Hamas dan Saraya Al-Quds, kumpulan bersenjata daripada Jihad Islam, menyerahkan tiga tawanan Israel pada Sabtu.
Kurang penyelenggaraan punca masalah bekalan air di Sandakan – James Ratib
Menteri pembangunan masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat Sabah, Datuk James Ratib menjelaskan banyak telaga tiub di Loji Rawatan Air (LRA) Hilltop dan Sibuga tidak berfungsi kerana gagal diselenggara dalam tempoh yang lama sehingga lebih 20 tahun.
![Bung Moktar, isteri diperintah bela diri tiga tuduhan rasuah Bung Moktar, isteri diperintah bela diri tiga tuduhan rasuah](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-11/61731896148_BungMoktarRadinZ.jpg)
Bung Moktar, isteri diperintah bela diri tiga tuduhan rasuah
Bung Moktar Radin dan Zizie Izette diperintah membela diri terhadap tiga pertuduhan rasuah berjumlah RM2.8 juta.
![Mahkamah Tinggi benarkan permohonan penangguhan perbicaraan Bung Moktar dan isteri Mahkamah Tinggi benarkan permohonan penangguhan perbicaraan Bung Moktar dan isteri](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-09/71663931370_BungMoktarRadin.jpg)
Mahkamah Tinggi benarkan permohonan penangguhan perbicaraan Bung Moktar dan isteri
Mahkamah membenarkan permohonan untuk menangguhkan perbicaraan melibatkan pertuduhan rasuah RM2.8 juta berhubung pelaburan dalam unit amanah Public Mutual Berhad.
![Rasuah: Keputusan sama ada Bung Moktar, Zizie Izette bebas atau bela diri 2 Sept ini Rasuah: Keputusan sama ada Bung Moktar, Zizie Izette bebas atau bela diri 2 Sept ini](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-04/41649245726_TBBUNGRASUAH.jpg)
Rasuah: Keputusan sama ada Bung Moktar, Zizie Izette bebas atau bela diri 2 Sept ini
Ia berhubung pertuduhan rasuah berjumlah RM2.8 juta berhubung pelaburan unit amanah Public Mutual Berhad.
![Kes rasuah Bung Moktar dan isteri: Pendakwaan tutup kes, hujahan lisan 24 Jun Kes rasuah Bung Moktar dan isteri: Pendakwaan tutup kes, hujahan lisan 24 Jun](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-05/71652788928_BungMoktarRadin.jpg)
Kes rasuah Bung Moktar dan isteri: Pendakwaan tutup kes, hujahan lisan 24 Jun
Pihak pendakwaan dalam kes rasuah Ahli Parlimen Kinabatangan Datuk Seri Bung Moktar Radin dan isteri Datin Seri Zizie Izette Abdul Samad, menutup kesnya hari ini selepas memanggil 30 saksi.
![Rasuah RM2.8 juta: Keterangan cukup untuk dakwa Bung Moktar, isteri - Pegawai penyiasat Rasuah RM2.8 juta: Keterangan cukup untuk dakwa Bung Moktar, isteri - Pegawai penyiasat](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-04/41649245726_TBBUNGRASUAH.jpg)
Rasuah RM2.8 juta: Keterangan cukup untuk dakwa Bung Moktar, isteri - Pegawai penyiasat
Mahkamah Sesyen diberitahu bahawa terdapat keterangan mencukupi untuk mendakwa Datuk Seri Bung Moktar Radin dan isteri Datin Seri Zizie Izette Abdul Samad.
![Ini peluang ahli parlimen buktikan kekuatan Parlimen sebagai medan suara rakyat Ini peluang ahli parlimen buktikan kekuatan Parlimen sebagai medan suara rakyat](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-06/51622549896_BungMoktarRadin.jpg)
Ini peluang ahli parlimen buktikan kekuatan Parlimen sebagai medan suara rakyat
Bung Moktar mahu semua ahli dewan membuktikan kekuatan Parlimen sebagai medan sebenar suara rakyat di peringkat akar umbi apabila pembukaan sidang Parlimen.
![Parti, MP boleh kemukakan usul tetapi perlu faham peraturan 15 - Bung Moktar Parti, MP boleh kemukakan usul tetapi perlu faham peraturan 15 - Bung Moktar](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2020-09/51600065162_TBBungMoktar.jpg)
Parti, MP boleh kemukakan usul tetapi perlu faham peraturan 15 - Bung Moktar
Mana-mana parti mahupun ahli parlimen berhak untuk mengemukakan usul termasuk Usul Tidak Percaya untuk dibahaskan di Dewan Rakyat.
![Sabah Memilih: Shafie Apdal sudah hilang hala tuju, politik murahan Warisan - Bung Moktar Sabah Memilih: Shafie Apdal sudah hilang hala tuju, politik murahan Warisan - Bung Moktar](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2020-08/61598868356_BungMoktarRadin.jpg)
Sabah Memilih: Shafie Apdal sudah hilang hala tuju, politik murahan Warisan - Bung Moktar
Kenyataan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal bahawa kerajaan negeri dan Persekutusan tidak perlu selari dalam konteks membangunkan Sabah disifatkan tidak berasas.
![Zizie Ezette bakal timang anak perempuan Zizie Ezette bakal timang anak perempuan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2018-12/41545004802_zizieizettebabgirl.jpg)
Zizie Ezette bakal timang anak perempuan
Wah bestnyer, moga segalanya dipermudahkan...
![Mesin pengimbas lapangan terbang: Asal berbunyi, semua kena raba - Bung Mesin pengimbas lapangan terbang: Asal berbunyi, semua kena raba - Bung](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2017-03/61488899493_KawalanKLIA.jpg)
Mesin pengimbas lapangan terbang: Asal berbunyi, semua kena raba - Bung
Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Seri Bung Moktar Radin menyifatkan kualiti mesin pengimbas di lapangan terbang negara ini berkualiti amat rendah.