Skip to main content

Sukan

Al Ahli lantik Marino Pusic sebagai ketua jurulatih baharu

Sumber: X Fabrizio Romano
Pusic menandatangani kontrak sehingga 2028 dan akan mengambil alih tugas membimbing Al Ahli menjelang musim baharu. - Foto X/Fabrizio Romano
Advertisement

JEDDAH: Juara Asia, Al Ahli, mengumumkan pelantikan Marino Pusic sebagai ketua jurulatih baharu bagi menggantikan Matthias Jaissle yang meninggalkan kelab Arab Saudi itu untuk menyertai Newcastle United.

Pusic, 54, menandatangani kontrak sehingga 2028 dan akan mengambil alih tugas membimbing Al Ahli menjelang musim baharu.

Jurulatih kelahiran Croatia-Belanda itu mempunyai pengalaman luas dalam bola sepak Eropah dan Asia Barat. Beliau sebelum ini membawa Shakhtar Donetsk muncul juara Liga Perdana Ukraine pada 2024 selain memenangi dua gelaran Piala Ukraine.

Musim lalu, Pusic membimbing kelab Emiriah Arab Bersatu (UAE), Al Jazira, dalam pengalaman pertamanya sebagai jurulatih di rantau Teluk. Beliau turut membantu FC Twente kembali ke Eredivisie selepas memenangi kejuaraan divisyen kedua Belanda pada musim 2018/19.

Selain itu, beliau merupakan penolong jurulatih Feyenoord ketika kelab Belanda itu menjuarai Eredivisie pada musim 2022/23 di bawah kendalian Arne Slot.

Dalam kenyataan rasmi kelab, Al Ahli berkata falsafah permainan menyerang, intensiti tinggi dan fleksibiliti taktikal yang dibawa Pusic selari dengan identiti serta cita-cita kelab itu untuk terus bersaing di peringkat tertinggi.

Pusic menggantikan Jaissle yang meninggalkan Al Ahli selepas mencipta kejayaan besar bersama kelab itu. Jurulatih dari Jerman tersebut membimbing Al Ahli meraih dua gelaran berturut-turut Liga Juara-Juara AFC Elite, sekali gus menjadi jurulatih pertama mencapai kejayaan berkenaan.

Jaissle kemudiannya dilantik sebagai pengurus Newcastle United susulan pemergian Eddie Howe, menamatkan tempoh perkhidmatannya yang cemerlang bersama kelab Arab Saudi itu.

 

 

Must Watch Video

Advertisement