PENGGIAT sukan negara menerima nafas baharu apabila atlet yang terbabit dalam Program Road to Tokyo (RTT) diberikan lampu hijau.
Menteri Kanan Kluster Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, selepas Mesyuarat Khas Menteri-Menteri di Putrajaya semalam, mengenai pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) telah menerima permohonan daripada Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican, apabila memberi kelonggaran khas buat atlet RTT kembali berlatih pada 1 Jun depan ketika dunia masih diselubungi wabak novel koronavirus (COVID-19).
Ia bakal membabitkan 265 individu bagi memastikan 57 atlet mendapat manfaat dalam persediaan ke Sukan Olimpik dan Sukan Paralimpik Tokyo 2021 di tiga kem latihan berpusat.
Secara keseluruhannya, ia mungkin melibatkan sekitar 140 orang termasuk atlet sokongan dan jurulatih selain mereka yang terlibat dengan sokongan perkhidmatan; pemakanan, logistik, keselamatan, tukang urut dan pakar fisioterapi.
Seperti yang dicadangkan kepada Kementerian Belia dan Sukan (KBS), hanya Kompleks Sukan Bukit Jalil yang mampu menempatkan jumlah berskala besar iaitu seramai 181 atlet, jurulatih termasuk pegawai, tetapi ia masih relevan dengan keluasan dan fasiliti yang ditawarkan, manakala bakinya di Akademi Badminton Malaysia (ABM), Bukit Kiara dan Pusat Latihan Perahu Layar Kebangsaan, Langkawi.
Namun, komitmen tinggi dituntut menerusi prosedur operasi standard (SOP) ketat yang menyaksikan KBS akan menggunakan pendekatan kuarantin selama 30 hari.
Ini bermakna semua atlet dan mereka yang terbabit tidak boleh meninggalkan pusat latihan dalam tempoh tersebut -- sekali gus membolehkan tempoh dua kali inkubasi.
Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah saringan COVID-19 pada hari pendaftaran dan keputusan segera akan diperoleh, mereka yang negatif dibenarkan meneruskan latihan manakala yang positif akan dibawa ke hospital.
Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan terus memantau dan melakukan saringan semula sebelum atlet menamatkan latihan.
Dalam satu temu bual khas Menteri Belia dan Sukan, Datuk Reezal Merican Naina Merican, bersama penyampai Astro Arena, Akbar Sahari, beliau mengulas lanjut mengenai SOP RTT tersebut.
"Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) yang dikuatkuasakan adalah bagi tujuan keselamatan bagi menghalang penularan wabak COVID-19. Bukan bererti tidak boleh ada pengecualian, sebab itu saya perlu kemukakan SOP untuk mendapatkan kelonggaran.
"Ia memerlukan satu proses yang boleh memberi keyakinan kepada pihak kerajaan iaitu apabila PKP diberi kelonggaran, ia tidak membawa kepada kebarangkalian jangkitan itu kembali.
"Ia akan menjadikan keadaan kita jauh lebih teruk, sebab itu kita perlu patuh.
"Ini bukan di bawah bidang kuasa saya sebagai menteri belia dan sukan, Akta 342 ini adalah di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang diterajui Majlis Keselamatan Negara (MKN).
"Apa pun yang ingin dilakukan, kami perlu mendapatkan kelulusan daripada KKM dan MKN," katanya.
Sementara itu, Reezal turut berkongsi harapan mengenai misi negara dalam Sukan Olimpik Tokyo 2021.
"Dalam 20 kejohanan yang disertai jaguh berbasikal trek negara, Azizulhasni Awang, sepanjang 2019, 14 daripadanya berakhir di podium. Ini bermakna dia di tahap kemuncak prestasi untuk meraih pingat emas Sukan Olimpik.
"Selain itu, jangan dilupakan badminton. Pemain perseorangan lelaki negara, Lee Zii Jia, semakin meningkat malah mungkin boleh mencabar emas.
"Jangan pandang remeh kepada badminton. Dia mengalahkan Jonatan Christie dan Chen Long dalam Kejohanan Seluruh England malah hanya tewas tipis kepada Viktor Axelsen.
"Ketika ini dia dianggap sebagai pesaing yang cukup hebat."
Astro Arena
Wed May 20 2020
REEZAL MERICAN: Apa pun yang ingin dilakukan, kami perlu mendapatkan kelulusan daripada KKM dan MKN. - Gambar fail
Masalah dengan kekasih punca pelancong asing jatuh bangunan - Polis
Masalah dengan kekasih dipercayai punca seorang pelancong asing terjatuh dari tingkat tujuh sebuah bangunan pusat membeli-belah di Persiaran Gurney, di sini, semalam.
Kilang peluru pertama Malaysia bangunkan ekonomi, wujudkan peluang pekerjaan - Sultan Pahang
Sultan Pahang bertitah kilang peluru automasi tinggi pertama negara, yang akan beroperasi sepenuhnya bulan depan, dapat membangunkan ekonomi dan mewujudkan peluang pekerjaan kepada penduduk setempat.
Mangsa banjir di PPS Sarawak menurun
Jumlah mangsa banjir yang ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS) di Sarawak setakat jam dua petang tadi menurun kepada 5,294 orang berbanding 5,384 pagi tadi.
Ketidakstabilan politik jejas pembangunan Sabah - Joachim
Timbalan Ketua Menteri II Sabah Datuk Seri Joachim Gunsalam mengakui tidak seperti Sarawak, situasi politik negeri itu yang tidak stabil merencatkan pelan pembangunan dan kenajuan Sabah.
Enam klinik kesihatan di Sarawak laksana projek CCMS tahun ini
Pada tahun ini, 100 klinik kesihatan bakal melaksanakan projek CCMS ini dan enam di antaranya akan dilaksanakan di Sarawak yang memfokuskan kawasan luar bandar.
Jangan ganggu! hubungi pihak berkuasa jika ternampak buaya
Perrbadanan Perhutanan Sarawak (SFC) mengingatkan orang ramai agar berhati-hati sekiranya ternampak kehadiran buaya terutama di musim banjir, sebaliknya segera menghubungi pihak berkuasa.
Peruntukan tambahan RM7.8 juta tangani isu kulat di Hospital Sibu
Kerajaan persekutuan meluluskan peruntukan tambahan RM7.8 juta bagi menangani isu kulat yang menjejaskan premis dan peralatan kesihatan di Hospital Sibu
PGA tumpaskan sindiket seludup barang kawalan
Pasukan Gerakan Am (PGA) berjaya menumpaskan sindiket penyeludupan barang kawalan di daerah Tawau dalam satu serbuan di sebuah rumah atas air di Jalan Tawau Lama, di sini pada Rabu.
Pastikan peruntukan mencukupi hadapi bencana - Shafie Apdal
Ahli Parlimen Semporna Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berharap kerajaan dapat menyediakan peruntukan yang mencukupi bagi menghadapi bencana kerana ia boleh berlaku di mana sahaja pada bila-bila masa.
Tanah Runtuh: 16 lokasi kritikal di Belaga diperiksa
Sebanyak 16 lokasi tanah runtuh dikenal pasti di sepanjang Jalan Menjawah Belaga, dengan beberapa kawasan berada dalam keadaan kritikal dan memerlukan tindakan segera.
Kualiti dipertikai, atlet pulang semula pingat Sukan Olimpik Paris 2024
IOC mengesahkan bahawa pingat yang rosak akan digantikan secara sistematik oleh Monnaie de Paris.
Hannah gesa atlet elak jalan singkat 'kejar' kekayaan
Katanya, kemenangan dalam sukan harus dicapai dengan bermaruah dan integriti agar kejayaan yang dikecapi dapat dibanggakan dan dihormati.
KBS pertimbang perkenalkan kod tatakelakuan bagi atlet
Kementerian Belia dan Sukan (KBS) mempertimbangkan untuk memperkenalkan kod tatakelakuan bagi atlet pada masa depan.
Penglibatan sebagai penganjur Sukan SEA 2027 mampu naikkan imej Sarawak
Belanja besar itu berbaloi kerana Kerajaan Persekutuan yakin dengan kemampuan Sarawak selepas kejayaan menganjurkan SUKMA dan Para SUKMA.
Woodball: Amsyar Sirhan impikan berada lima teratas bagi kategori terbuka lelaki
Beliau optimis dengan sasaran tersebut berdasarkan kemahiran bermain sukan itu sejak berusia 12 tahun lagi.
Nicol David dilantik sebagai duta pendidikan ITA
Katanya, beliau mempunyai tanggungjawab besar untuk menjadi suri teladan kepada atlet muda di Malaysia dan seluruh dunia.
UiTM juara keseluruhan SUKIPT 2024
UiTM mengetepikan juara bertahan dua tahun lalu, Universiti Putra Malaysia (UPM) yang mengumpul 38 emas, 19 perak dan 21 gangsa.
Sukan Paralimpik: Misi lengkapkan 10 emas bermula esok
Bermula esok, obor perjuangan kontinjen negara akan terus dinyalakan pada Sukan Paralimpik Paris 2024.
Tiada istilah lindungi penjenayah - PM Anwar
Anwar tegaskan setiap tindakan harus diambil berdasarkan bukti serta fakta, dan bukan mengikut persepsi semata-mata.
Sukma 2024: Selangor optimis capai kedudukan tiga teratas
Selangor turut meletakkan sasaran memenangi 13 hingga 15 peratus daripada keseluruhan 488 pingat emas yang dipertandingkan.