BRATISLAVA: The future is now, (masa depan adalah sekarang).
Sebuah kereta terbang prototaip yang direka oleh jurutera Slovakia, baru-baru ini dilaporkan selesai membuat penerbangan selama 35 minit.
Kereta terbang yang dinamakan AirCar itu terbang di antara lapangan terbang antarabangsa di Nitra dan Bratislawa, Slovakia pada Rabu.
Penciptanya, Profesor Stefan Klein, mengatakan ia dapat terbang sejauh kira-kira 1,000 km (600 batu), pada ketinggian 8.200 kaki (2,500 m), dan telah mencecah 40 jam di ruangan udara setakat ini.
AirCar yang dilengkapi dengan enjin keluaran BMW dan menggunakan bahan api petrol biasa itu mengambil masa dua minit dan 15 saat untuk berubah daripada sebuah kereta kepada sebuah pesawat.
Bagi Klein, pengalaman untuk melihat hasil inovasinya itu dapat melengkapkan penerbangan itu adalah sebagai satu perkara yang menyenangkan baginya.
AirCar berjaya mencapai had kelajuan penerbangan sehingga 170km/j dalam misi penerbangan tersebut.
Lebih mengagumkan, kereta terbang itu boleh memuatkan seramai dua orang penumpang dengan had muatan tidak melebihi 200 kilogram.
Namun, ia tidak boleh mendarat dan berlepas secara statik seperti sebuah dron, ia memerlukan landasan untuk berlepas dan mendarat seperti kapal terbang biasa.
Sebelum ini, AirCar pernah menjadi tumpuan dunia sejak dua tahun lalu apabila ia dilaporkan memakan kos pelaburan sehingga dua juta euro.
Ia pernah membuat kemunculannya di Ekspo Import Eksport Kebangsaan China (CIIE) yang diadakan di Shanghai pada November 2019.
Anton Rajac, seorang penasihat dan pelabur di Klein Vision, mengatakan jika syarikat itu dapat menarik sebahagian kecil pihak pelabur untuk menjayakan misi penerbangan atau teksi terbang itu, ia akan memberi kejayaan besar buat syarikat Slovakia itu.
Agensi
Wed Jun 30 2021
![AirCar, kereta terbang berjaya selesaikan penerbangan selama 35 minit AirCar, kereta terbang berjaya selesaikan penerbangan selama 35 minit](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-06/41625062265_keretaterbangwawa.jpg)
Profesor Stefan Klein, mengatakan ia dapat terbang sejauh kira-kira 1,000 km (600 batu), pada ketinggian 8.200 kaki (2,500 m), dan telah mencecah 40 jam di ruangan udara setakat ini. - Gambar www.klein-vision.com
![Penipuan dalam talian, dua wanita rugi RM565,200 Penipuan dalam talian, dua wanita rugi RM565,200](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-05/71714977625_YahayaOthmanjpg.jpg)
Penipuan dalam talian, dua wanita rugi RM565,200
Dua wanita mengalami kerugian keseluruhan RM565,200 selepas masing-masing terpedaya dengan skim pelaburan, dan sindiket penipuan dalam talian di Pahang.
AWANI Ringkas: Proses pembersihan SK Nanga Selangau disertai tentera
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
#AWANIRingkas 11 Februari 2025 | 9 PM
Berikut merupakan rangkuman berita setakat 9 malam, 11 Februari 2025
1️⃣ Kes strok haba dilapor, petugas kesihatan titip nasihat
2️⃣ Proses pembersihan SK Nanga Selangau disertai tentera
3️⃣ Pegawai institusi kewangan antara enam ditahan
#awaniringkas
1️⃣ Kes strok haba dilapor, petugas kesihatan titip nasihat
2️⃣ Proses pembersihan SK Nanga Selangau disertai tentera
3️⃣ Pegawai institusi kewangan antara enam ditahan
#awaniringkas
![Harimau kumbang jantan mati dilanggar di Kuala Pilah Harimau kumbang jantan mati dilanggar di Kuala Pilah](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/61739265191_harimaukumbangmati.jpg)
Harimau kumbang jantan mati dilanggar di Kuala Pilah
Seekor harimau kumbang jantan seberat 40 hingga 50 kilogram mati dipercayai akibat dilanggar kenderaan di Kampung Orang Asli Tering, Jalan Tampin-Kuala Pilah, dekat sini, malam tadi.
Agenda AWANI: The world changing is the definition of property still the same
As the world evolves with technological advancements, economic shifts, and global crises, has our understanding of poverty kept up? Tonight at 9pm on #AgendaAWANI.
![Dua wanita rugi RM50,000 disamun dengan parang Dua wanita rugi RM50,000 disamun dengan parang](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/51736658985_parang.jpg)
Dua wanita rugi RM50,000 disamun dengan parang
Seorang lelaki mengugut mahu memotong rantai dipakai wanita itu jika enggan bekerjasama, selain menendang mangsa.
Siasatan masih berjalan - Saifuddin
Siasatan kes kematian seorang tahanan Penjara Taiping dipercayai akibat dipukul bulan lepas masih berjalan.
![Kementerian Digital giat jadikan Malaysia peneraju serantau ekonomi digital - Gobind Kementerian Digital giat jadikan Malaysia peneraju serantau ekonomi digital - Gobind](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41739278343_TBGobind.jpg)
Kementerian Digital giat jadikan Malaysia peneraju serantau ekonomi digital - Gobind
Hal itu merangkumi meningkatkan liputan jalur lebar, memperkasakan kemahiran digital dan menggalakkan inovasi dalam sektor teknologi.
![Op Sky: Selebriti tidak terlibat urus kegiatan syarikat - SPRM Op Sky: Selebriti tidak terlibat urus kegiatan syarikat - SPRM](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51738902590_AzamBaki.jpg)
Op Sky: Selebriti tidak terlibat urus kegiatan syarikat - SPRM
Tiga selebriti yang disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) didapati tidak terlibat menguruskan sebarang kegiatan milik syarikat perunding kewangan yang terbabit dalam kes rasuah.
Projek jajaran jalan Malaysia-Thailand hampir siap, perkukuh hubungan dua hala
Konsul Jeneral Malaysia di Songkhla Ahmad Fahmi Ahmad Sarkawi berkata pembinaan kompleks CIQ baharu di pihak Thailand telah pun disiapkan beberapa tahun lalu.
![Penggabungan CAAM-MAVCOM dijangka pada separuh kedua 2025 Penggabungan CAAM-MAVCOM dijangka pada separuh kedua 2025](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/51737126772_mashup.jpg)
Penggabungan CAAM-MAVCOM dijangka pada separuh kedua 2025
Penggabungan antara Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) dan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) dijangka pada separuh kedua tahun ini.
![CAAM sasar peraturan baharu pesawat pendaftaran asing sebelum suku pertama 2025 CAAM sasar peraturan baharu pesawat pendaftaran asing sebelum suku pertama 2025](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-07/61627103596_TheCivilAviationA.jpg)
CAAM sasar peraturan baharu pesawat pendaftaran asing sebelum suku pertama 2025
Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) dijangka menerbitkan peraturan baharu berkaitan operasi pesawat yang didaftarkan di luar negara dalam penerbangan am menjelang suku pertama tahun ini.
![Khabib Nurmagomedov dikeluarkan dari penerbangan Khabib Nurmagomedov dikeluarkan dari penerbangan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/81736721938_KhabibNurmagomedov.jpg)
Khabib Nurmagomedov dikeluarkan dari penerbangan
Pramugari mempersoalkan kesediaan Khabib Nurmagomedov membantu penumpang lain jika berlaku kecemasan di barisan keluar.
![Lelaki China cuba curi kad kredit dalam pesawat ditahan Lelaki China cuba curi kad kredit dalam pesawat ditahan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/51736609488_TBSazaleeAdam.jpg)
Lelaki China cuba curi kad kredit dalam pesawat ditahan
Pihak polis menerima laporan berhubung kejadian itu daripada wanita berusia 44 tahun yang dalam perjalanan bercuti ke Pulau Pinang.
![Penumpang Jeju Air batalkan tiket penerbangan susulan nahas maut Penumpang Jeju Air batalkan tiket penerbangan susulan nahas maut](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/51735570221_JejuAir.jpg)
Penumpang Jeju Air batalkan tiket penerbangan susulan nahas maut
Jeju Air Co. mendedahkan bahawa sebanyak 68,000 tempahan penerbangan telah dibatalkan setakat 1 tengah hari.
![Vanuatu sambung semula operasi penerbangan selepas gempa bumi Vanuatu sambung semula operasi penerbangan selepas gempa bumi](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/81734789138_vanuatu.jpg)
Vanuatu sambung semula operasi penerbangan selepas gempa bumi
Airports Vanuatu Limited, pemilik dan pengendali Lapangan Terbang Antarabangsa Port Vila membuat pengumuman itu pada Sabtu.
![Industri syarikat penerbangan akan pertingkat keuntungan pada 2025 - IATA Industri syarikat penerbangan akan pertingkat keuntungan pada 2025 - IATA](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-08/41724891210_IATA.jpg)
Industri syarikat penerbangan akan pertingkat keuntungan pada 2025 - IATA
Jumlah pendapatan industri pula dijangka mencecah AS$1.01 trilion (RM4.46 trilion), peningkatan 4.4 peratus berbanding 2024.
![Struktur semula CAAM, beri penekanan kepada Sabah dan Sarawak Struktur semula CAAM, beri penekanan kepada Sabah dan Sarawak](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-11/61730720242_TBKITIJEFF.jpg)
Struktur semula CAAM, beri penekanan kepada Sabah dan Sarawak
Jeffrey Kitingan berkata penstrukturan semula itu meliputi cadangan pewujudan tiga sub regional authority, meliputi Sabah, Sarawak dan Semenanjung.
![Seleweng dana latihan penerbangan: MARA sudah ambil tindakan undang-undang Seleweng dana latihan penerbangan: MARA sudah ambil tindakan undang-undang](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-10/61729980741_TBMARA.jpg)
Seleweng dana latihan penerbangan: MARA sudah ambil tindakan undang-undang
MARA memaklumkan pihaknya memfailkan writ saman pada 7 Jun 2022 terhadap syarikat yang disyaki menyeleweng dana latihan penerbangan itu.
![AirAsia X catat peningkatan penumpang 34 peratus kepada 1.08 juta pada suku ketiga 2024 AirAsia X catat peningkatan penumpang 34 peratus kepada 1.08 juta pada suku ketiga 2024](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-10/71729815487_tbAirAsiaX.jpg)
AirAsia X catat peningkatan penumpang 34 peratus kepada 1.08 juta pada suku ketiga 2024
Prestasi tersebut dicapai apabila lebih banyak pesawat kembali beroperasi sepanjang tahun lepas.