KUALA LUMPUR: Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Hussein akan membincangkan situasi di Laut China Selatan bersama rakan sejawatnya dari China, Wang Yi susulan insiden pencerobohan ruang udara negara oleh 16 pesawat milik tentera udara China.
Mesyuarat dua hala itu akan diadakan di samping Mesyuarat Khas Menteri-Menteri Luar ASEAN-China di Chongqing, China pada 7 Jun ini.
Wisma Putra dalam satu kenyataan pada Sabtu memaklumkan, Hishammuddin bakal mengetuai delegasi Malaysia ke mesyuarat itu sempena ulang tahun ke-30 Hubungan Dialog ASEAN-China.
“Kedua-dua menteri akan membincangkan langkah terbaik bagi memastikan insiden sedemikian tidak akan berulang bagi mengekalkan stabiliti dan keamanan, serta mengelak sebarang salah anggap atau impak yang tidak disengajakan,” menurut kenyataan itu.
Pada Khamis, Wisma Putra telah memanggil Duta Besar China dan menyerahkan nota bantahan diplomatik susulan insiden pencerobohan di ruang udara Zon Maritim Malaysia, Kota Kinabalu pada Isnin.
Selain isu kedaulatan negara, kedua-dua menteri itu juga dijangka membincangkan beberapa inisiatif baharu bagi mengukuhkan kerjasama dua hala termasuk berhubung vaksin COVID-19, pembangunan infrastruktur, kewangan, ekonomi digital, pengeluaran makanan dan pertanian berteknologi tinggi.
Menerusi Mesyuarat Khas itu pula, Menteri-Menteri Luar ASEAN dan China akan berkongsi pandangan berhubung kerjasama dalam menangani penularan COVID-19, serta isu-isu serantau dan antarabangsa yang lain.
Dalam kenyataan sama, Wisma Putra turut memaklumkan bahawa Hishammuddin akan mengetuai delegasi Malaysia ke Forum Diplomasi Antalya di Turki bermula 18 hingga 20 Jun yang dirasmikan oleh Presiden Recep Tayyip Erdogan.
Antara Mesyuarat Khas di ASEAN dan forum di Antalya, Hishammuddin juga bakal mengadakan lawatan rasmi ke Mesir, Kuwait dan Qatar.
Selain mengukuhkan hubungan bersama negara-negara Asia Barat itu, Malaysia turut akan menekankan sokongan terhadap rakyat Palestin serta pendirian negara berhubung konflik Israel-Palestin.
Nailah Huda
Sat Jun 05 2021
![Hishammuddin, Menteri Luar China akan bincang situasi di Laut China Selatan Hishammuddin, Menteri Luar China akan bincang situasi di Laut China Selatan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-06/41622871122_WangYihishamuddin.jpg)
Hishammuddin dan rakan sejawatnya dari China, Wang Yi dijangka membincangkan beberapa inisiatif baharu bagi mengukuhkan kerjasama dua hala termasuk berhubung vaksin COVID-19. - Gambar fail
![OpenAI ambil serius dakwaan pencerobohan data OpenAI ambil serius dakwaan pencerobohan data](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-09/61727346656_OpenAI.jpg)
OpenAI ambil serius dakwaan pencerobohan data
OpenAI menyatakan pihaknya mengambil serius laporan mengenai pencerobohan data.
![PVATM ceburi perniagaan produk berasaskan ayam bantu tingkatkan ekonomi ahli PVATM ceburi perniagaan produk berasaskan ayam bantu tingkatkan ekonomi ahli](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51738938956_SharuddinOmar.jpg)
PVATM ceburi perniagaan produk berasaskan ayam bantu tingkatkan ekonomi ahli
Persatuan Veteran Angkatan Tentera Malaysia (PVATM) menceburi perniagaan produk makanan berasaskan ayam bagi menjana pendapatan dalam usaha membantu membangunkan ekonomi dan kebajikan ahli.
![Singapura lapor satu kes import polio berkaitan vaksin Singapura lapor satu kes import polio berkaitan vaksin](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-10/61728918105_bayi.jpg)
Singapura lapor satu kes import polio berkaitan vaksin
Pesakit merupakan seorang bayi perempuan berusia lima bulan dari Indonesia yang dipindahkan secara perubatan dari negara itu.
Usah bangkit isu perpaduan, dimanipulasi pihak tertentu
Isu perpaduan di Malaysia seharusnya tidak lagi menjadi perdebatan utama selepas lebih enam dekad negara mencapai kemerdekaan.
Tiada rakyat Malaysia terlibat dalam insiden tembakan di Brussels - Wisma Putra
Kementerian Luar mengesahkan bahawa tiada rakyat Malaysia terlibat dalam siri insiden tembakan di beberapa lokasi di Brussels, Belgium, dalam tempoh 72 jam lalu yang mengakibatkan seorang maut dan tiga cedera.
Zelenskiy setuju tawar AS perjanjian nadir bumi dan mineral
Zelenskiy menekankan keperluan Ukraine untuk mendapatkan jaminan keselamatan daripada sekutunya sebagai sebahagian daripada sebarang penyelesaian.
Trump akan pecat ejen FBI terlibat siasatan serangan Capitol
Presiden Trump umum akan memecat ejen FBI yang didakwa korup dalam siasatan serangan 6 Januari 2021. Pentadbirannya setuju untuk tidak mendedahkan nama ejen buat sementara waktu.
Jepun gandakan perbelanjaan pertahanan
Presiden Trump umum Jepun tingkat belanja pertahanan menjelang 2027. AS komited terhadap keselamatan Tokyo, meluluskan hampir satu bilion dolar dalam jualan ketenteraan asing minggu ini.
![Pekerja ditimpa bencana kerja, penyakit khidmat tidak perlu bayar kepada klinik panel PERKESO Pekerja ditimpa bencana kerja, penyakit khidmat tidak perlu bayar kepada klinik panel PERKESO](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/81738966316_StevenSimCheeKeon.jpg)
Pekerja ditimpa bencana kerja, penyakit khidmat tidak perlu bayar kepada klinik panel PERKESO
Semua pencarum PERKESO tidak perlu lagi membayar untuk rawatan perubatan di klinik panel bermula tahun ini.
AS, Jepun perkukuh kerjasama perdagangan dan pelaburan
Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump, menerima kunjungan Perdana Menteri Jepun, Shigeru Ishiba, di White House dan menegaskan komitmen kedua-dua negara untuk mengurangkan defisit perdagangan Amerika dengan Jepun.
![UMNO sedia buka ruang kepada ahli digantung - Zahid UMNO sedia buka ruang kepada ahli digantung - Zahid](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/81733045168_AhmadZahidHamidi.jpg)
UMNO sedia buka ruang kepada ahli digantung - Zahid
Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sedia membuka kembali ruang terhadap bekas pimpinan UMNO yang sebelum ini berdepan dengan tindakan pemecatan.
![Isu kewarganegaraan: Jangan samakan saya dengan Hishammuddin - Saifuddin Isu kewarganegaraan: Jangan samakan saya dengan Hishammuddin - Saifuddin](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-03/81711380841_TBSaifuddinNasution.jpg)
Isu kewarganegaraan: "Jangan samakan saya dengan Hishammuddin" - Saifuddin
Kementerian Dalam Negeri memberi jaminan bahawa permohonan kewarganegaraan hanya akan mengambil masa setahun apabila pindaan Perlembagaan diluluskan di Parlimen kelak.
![Pemergian Abdul Taib kehilangan besar buat Sarawak - Hishammuddin Pemergian Abdul Taib kehilangan besar buat Sarawak - Hishammuddin](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-02/71708480609_TBTaibMahmudjpg.jpg)
Pemergian Abdul Taib kehilangan besar buat Sarawak - Hishammuddin
Hishammuddin sekeluarga berdukacita terima berita pemergian Abdul Taib ke rahmatullah pagi ini.
!['Menteri-menteri pun kelihatan tidak minat dengan Belanjawan 2024' - Hishammuddin 'Menteri-menteri pun kelihatan tidak minat dengan Belanjawan 2024' - Hishammuddin](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-10/61698301699_Hishammuddin.jpg)
'Menteri-menteri pun kelihatan tidak minat dengan Belanjawan 2024' - Hishammuddin
Adalah tidak mencukupi andai menteri hanya bersandarkan kenyataan melalui sidang media atau di media sosial.
![Pertahan hak Israel umpama satu penghinaan - Hishammuddin Pertahan hak Israel umpama satu penghinaan - Hishammuddin](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-10/61697065525_TBH.jpg)
Pertahan hak Israel umpama satu penghinaan - Hishammuddin
Rakyat Palestin telah menderita lebih 50 tahun kerana dijajah oleh zionis.
!['Sekarang baru dapat masa healing' - Hishammuddin 'Sekarang baru dapat masa healing' - Hishammuddin](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-08/51692566635_HishammuddinHussein.jpg)
'Sekarang baru dapat masa healing' - Hishammuddin
Selepas 30 tahun aktif berpolitik, baru kini bekas Naib Presiden UMNO berpeluang menenangkan diri sendiri.
![PRN: Hishammuddin idola calon PN Harrison Hassan PRN: Hishammuddin idola calon PN Harrison Hassan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-08/51691334494_HarrisonJeram.jpg)
PRN: Hishammuddin idola calon PN Harrison Hassan
Calon PN bagi DUN Jeram menjadikan Ahli Parlimen Sembrong, Datuk Seri Hishammuddin Hussein sebagai idola dalam gelanggang politik.
![Hishammuddin persoal keikhlasan Zahid terima semula ahli UMNO dipecat, digantung Hishammuddin persoal keikhlasan Zahid terima semula ahli UMNO dipecat, digantung](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-06/61686560014_TBHishammuddin.jpg)
Hishammuddin persoal keikhlasan Zahid terima semula ahli UMNO dipecat, digantung
Ahli Parlimen Sembrong, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mempersoalkan keikhlasan pelawaan UMNO untuk menerima kembali mana-mana ahlinya yang dikenakan tindakan disiplin.
![Masuk Bersatu? Khairy jumpa Muhyiddin minggu depan Masuk Bersatu? Khairy jumpa Muhyiddin minggu depan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-06/71686312243_TBkj.jpg)
Masuk Bersatu? Khairy jumpa Muhyiddin minggu depan
Khairy berkata demikian dalam podcast 'Keluar Sekejap bersama Shahril Hamdan', yang disiarkan pada Jumaat.
![Gambar Hishammuddin peluk Noh curi perhatian Gambar Hishammuddin peluk Noh curi perhatian](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-06/51686053547_TBHishamuddin.jpg)
Gambar Hishammuddin peluk Noh curi perhatian
Perkongsian gambar oleh bekas Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein bersama sahabat baiknya, Tan Sri Noh Omar mencuri perhatian netizen.