Datuk Alexander Nanta Linggi, 62, yang dilantik sebagai Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna merupakan Ahli Parlimen dari Sarawak selama lima penggal dan menyandang kerusi Parlimen Kapit sejak 1999 sehingga sekarang.
Perjalanan politik beliau bermula sejak 1983 dengan menyertai Parti Pesaka Bumiputera (PBB) dan menjadi ahli Majlis Tertinggi Pergerakan Pemuda parti itu antara 1983 dan 1989, sebelum menjadi Naib Ketua Pemuda dari 1989 hingga 1998.
Cubaan pertamanya untuk menjadi wakil rakyat bermula dalam pilihan raya negeri bagi kerusi Dewan Undangan Negeri Pelagus tahun 1991 namun tewas tipis kepada penyandangnya ketika itu, Datuk Sng Chee Hua dengan majoriti 642 undi.
Beliau berjaya menjadi Ahli Parlimen Kapit dalam cubaan pertamanya dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-10 dalam tahun 1999 dan seterusnya mempertahankan kerusi itu dalam empat PRU berturut-turut bermula 2004.
Selepas menyandang kerusi Parlimen Kapit untuk penggal keempat dalam tahun 2013, beliau telah dilantik sebagai Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah sehingga sebelum PRU-14 dalam tahun 2018.
Berikut adalah biografi Alexander Nanta:
Nama: Datuk Alexander Nanta Linggi
Isteri: Datin Angelina Celestine Ujang
Tarikh Lahir:16/06/1958 (62 tahun)
Bilangan anak: (Empat orang)
Pendidikan:
- Higher National Diploma In Business, Britain (1983)
- Ijazah Sarjana Muda Pengajian Perniagaan, Schiller International University, London (1983)
- Norwich City College, Norfolk, United Kingdom (1980-1982)
- Sekolah Menengah Bantuan St Joseph, Kuching, Sarawak (1971-1977)
- Sekolah Rendah Bantuan St Joseph, Kuching, Sarawak (1969-1970)
- Methodist Primary School, Kapit, Sarawak (1965-1968)
Kerjaya (Kerajaan):
- Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (2013-2018)
- Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri Sarawak (1992-2000)
Kerjaya (Politik):
- Ahli Parlimen Kapit untuk penggal kelima (2018 hingga sekarang)
- Ahli Parlimen Kapit untuk penggal keempat (2013-2018)
- Ahli Parlimen Kapit untuk penggal ketiga (2008-2013)
- Ahli Parlimen Kapit untuk penggal kedua (2004-2008)
- Menjadi Ahli Parlimen untuk kali pertama di Parlimen Kapit selepas menang dalam pertandingan tiga
penjuru (1999-2004)
-- BERNAMA
Bernama
Mon Mar 09 2020

Datuk Alexander Nanta Linggi, 62, yang dilantik sebagai Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna merupakan Ahli Parlimen dari Sarawak selama lima penggal dan menyandang kerusi Parlimen Kapit sejak 1999 sehingga sekarang. - Facebook
AWANI Ringkas: Jenayah | PRK Ayer Kuning
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
AWANI Ringkas: Sindiket penipuan pekerjaan
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Kes Kolej Vokasional Lahad Datu: Dua tertuduh dakwa dipaksa buat pengakuan
Dua tertuduh dalam kes bunuh pelajar Kolej Vokasional Lahad Datu memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa mereka telah dipaksa membuat pengakuan berhubung kematian mangsa.
AWANI Tonight: Retirement: Securing a better future beyond EPF dividend
The EPF's 6.3% dividend for 2024 brings relief to many, but Dr. Paul Anthony Maria Das of Taylor’s University warns that relying solely on EPF savings is no longer a sustainable strategy for long-term financial security.
AWANI Tonight: Overseas-born kids of M'sian mums eligible for citizenship
Children under 18, born overseas to Malaysian mothers, can now apply for Malaysian citizenship following a settlement between advocacy group Family Frontiers, six Malaysian mothers, and the government.
AWANI 7:45 [10/3/2025] – Peruntukan Ahli Parlimen pembangkang | Lebih seribu laporan tempoh Januari 2025 | Semak fakta | Keindahan sungai Terengganu
Laporan berita padat dan ringkas #AWANI745 bersama Syaff Shukri
Tumpuan #AWANI745 malam ini:
📌Tak jadi papa kedana, gaji Ahli Parlimen sehingga 40 ribu ringgit - PM
📌Serangan seksual wanita, kanak-kanak meningkat ketara, sangat membimbangkan
📌Menteri Kesihatan kena semak fakta, kos pesakit ada dan tiada insurans, perbezaan tidak ketara
📌Buka puasa atas bot sambil nikmati keindahan alam jadi trend
Saksikan #AWANI745 di saluran 501 Astro AWANI, Astro AWANI apps dan astroawani.com/live-tv
#AWANInews
Tumpuan #AWANI745 malam ini:
📌Tak jadi papa kedana, gaji Ahli Parlimen sehingga 40 ribu ringgit - PM
📌Serangan seksual wanita, kanak-kanak meningkat ketara, sangat membimbangkan
📌Menteri Kesihatan kena semak fakta, kos pesakit ada dan tiada insurans, perbezaan tidak ketara
📌Buka puasa atas bot sambil nikmati keindahan alam jadi trend
Saksikan #AWANI745 di saluran 501 Astro AWANI, Astro AWANI apps dan astroawani.com/live-tv
#AWANInews

Fiji berminat contohi model pembangunan Malaysia - PM Anwar
Fiji menyatakan minat terhadap model pembangunan Malaysia, khususnya pendekatan Majlis Amanah Rakyat (MARA) dalam memperkasakan sektor ekonomi dan pendidikan negara.
#AWANIRingkas 10 Mac 2025 | 9 PM
Berikut merupakan rangkuman berita setakat 9 malam, 10 Mac 2025
1️⃣26 rakyat Malaysia diselamatkan di Myanmar dihantar pulang esok
2️⃣ KPDN perkukuh SOP penyiasatan isu beras campuran
3️⃣ Ascend Airways Malaysia mula operasi akhir tahun
#awaniringkas
1️⃣26 rakyat Malaysia diselamatkan di Myanmar dihantar pulang esok
2️⃣ KPDN perkukuh SOP penyiasatan isu beras campuran
3️⃣ Ascend Airways Malaysia mula operasi akhir tahun
#awaniringkas

Hanoi larang lawatan di jalan kereta api
Jabatan Pelancongan Hanoi meminta agensi pelancongan agar tidak menganjurkan lawatan ke jalan kereta api di wad Cua Nam, Hang Bong dan Cua Dong.

Sindiket penipuan pekerjaan: 26 rakyat Malaysia diselamatkan di Myanmar dihantar pulang esok
Kumpulan kedua 26 rakyat Malaysia yang diselamatkan daripada sindiket penipuan pekerjaan di Myanmar dijangka dihantar pulang esok, menurut Kedutaan Besar Malaysia di Thailand.

Kempen beli barangan Malaysia ditambah baik - Nanta
Kempen Beli Barangan Malaysia akan terus ditambah baik sejajar dengan keperluan untuk merancakkan sektor perusahaan kecil dan sederhana PKS.

Turun harga pelitup muka bukan dibuat secara mengejut - Menteri KPDNHEP
Keputusan kerajaan menurunkan harga siling bagi pelitup muka pada kadar RM1 seunit daripada RM1.20 bukan dibuat secara mengejut.

Harga siling pelitup muka turun RM1.20 menjelang 15 Ogos
Bagaimanapun, harga ini mungkin boleh diturunkan lagi berdasarkan penilaian berterusan ke atas kedudukan bekalan dan harga pelitup muka.

Dasar penetapan harga petrol, diesel tidak berubah - KPDNHEP
Penetapannya masih melalui APM yang dipengaruhi harga minyak yang diproses selari dengan harga minyak mentah dunia.

Kadar baharu gunting rambut tidak boleh bebankan pengguna - Menteri
Kadar baharu harga gunting rambut mestilah sejajar dengan kos tambahan yang terpaksa ditanggung oleh pekedai dan bukan membebankan pengguna.

PENJANA lonjak niaga digital hadapi norma baharu - Menteri KPDNHEP
PENJANA yang dirangka kerajaan bagi menghadapi cabaran susulan pandemik COVID-19, membuka peluang lebih luas dalam usaha menghidupkan semula ekonomi.

KPDNHEP terus lakukan pemantauan harga barang menjelang Gawai
Pemantauan di premis-premis perniagaan dan pasar basah juga tetap akan dijalankan terutamanya menjelang perayaan Gawai Dayak tidak lama lagi.

COVID-19: Stok bekalan makanan negara mencukupi - Alexander
Stok bekalan makanan dan barang keperluan asas negara dalam menghadapi tempoh pandemik COVID-19 ketika ini mencukupi, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).

Penetapan harga barang pengguna bukan bersifat politik
Penetapan harga barang pengguna bukan bersifat politik sebaliknya ditentukan melalui teori asas ekonomi iaitu faktor permintaan dan bekalan.

GPS sokong Muhyiddin, demi kestabilan Kerajaan Persekutuan
Gabungan Parti Sarawak (GPS) mengulangi pendirian menyokong Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-8.